Промоција књиге „Скице за пловидбу” Николе Поповића

У четвртак, 5. децембра у 20 часова, у Универзитетској галерији у Крагујевцу, биће одржана промоција књиге „Скице за пловидбу” Николе Поповића.

На промоцији ће говорити др ум. Милорад Маринковић, ванредни професор на Одсеку за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и др Владимир Перић, књижевни критичар.

Из поговора Владимира Перића:

Другу (путописну) књигу Николе Поповића „Скице за пловидбу” можемо описати као стилски слојевито, фактографски разуђено али целовито штиво, као геонаративни књижевни пазл. Геопростор Поповићевих путописних меандрирања је широк и креће се од Африке, Северне Америке до Европе, која је циклично, за „Скице за пловидбу”, њено полазиште али и исходиште. Кормилар путописног крстарења поседује детињу радозналост, отвореност и човекољубље, што га доводи у везу са ретким и драгоценим људима, на ком год меридијану и парелели био. Посебан сензибилитет путописац гаји према културолошким спојевима: историјско-политичким, гастрономским, музичким и врло прецизно али са душом залази у тумачења истих, без обзира да ли се налази у Гани, Њу Орлеансу или у Лисабону. Сликар путева са доста етнички хибридизујућих описа није прорачунат: његов чамац безинтересно али заинтересовано клизи кроз текст и баш у тој креативној опуштености он је у стању да ухвати детаљ и да га у свој својој једноставности опише. Зато су ове скице драгоцене а пловидба уникатна. Са првенцем, „Причама из Либана”, ова књига одржава тесан континуитет, како у стилу, тако и на равни поетичке интратекстуалности и интермедијалности. Поповићева путописна проза захтева компаративно-естетички заинтересованог читаоца.


Биографија:

НИКОЛА ПОПОВИЋ (Сарајево, 1979), италијаниста по струци, бави се истраживањем савремене италијанске прозе. Предаје италијански језик на Одсеку за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Објавио је преводе књига „Етореа Мазине”, „Симоне Винчи”, „Валерије Пареле” и бројне преводе италијанских писаца у књижевним часописима. Аутор је критичких остврта из области филма, позоришта и књижевности, путописа и репортажа из Тогоа, Гане, ДР Конго и других земаља. Објавио је књиге путописне прозе: „Приче из Либана” (Центар за културу „Градац”, Рашка, 2016) која је добила награду Академије „Иво Андрић” за путописну књигу и повезивање култура, те „Скице за пловидбу” (Агноста, Београд, 2019). Превођен је на енглески и македонски језик. Био је главни и одговорни уредник часописа за књижевност, културу и друштвена питања „Босанска вила” у Сарајеву.