Универзитетски спортски савез Крагујевца

Универзитетски спортски савез Крагујевца је организација факултетских и студентских спортских друштава и организација Универзитета у Крагујевцу која је основана 1973.године у Крагујевцу ради организовања студентског - универзитетског спорта.

Примарна делатност Универзитетског спортског савеза Крагујевца је организовање студентских спортских такмичења, омасовљавање студентског спорта, афирмација спортиста - студената кроз такмичења која су у организацији Универзитетског спортског савеза Крагујевца и других универзитетских спортских савеза на нивоу државе и међународном нивоу.

У састав Универзитетског спортског савеза Крагујевца улазе следећи факултети односно факултетска спортска друштва и организације: Економски факултет, Факултет медицинских наука, Правни факултет, Природно-математички факултет, Факултет инжењерских наука, Филолошко-уметнички факултет, Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву, Факултет педагошких наука у Јагодини, Факултет техничких наука у Чачку, Агрономски факултет у Чачку, Учитељски факултет у Ужицу и Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Универзитетски спортски савез у свом плану и програму организује и реализује многобројне активности и такмичења. Те активности делимо у три групе:

 • Активности и такмичења на нивоу Универзитета
  студентски купови, лиге, првенства...

 • Активности и такмичења на нивоу државе (републички ниво)
  студентски купови и лиге Србије...

 • Активности и такмичења на међународном плану
  учешћа наших универзитетских репрезентација на европским такмичењима - првенствима, куповима...

Наши студенти студенти су учествовали на највећим спортским такмичењима широм земље али и у иностранству. Као највеће успехе наводимо следеће:
Освајање златне и бронзане медаље репрезентација Универзитета у Крагујевцу у кошарци (М) на СВЕТСКОМ УНИВЕРЗИТЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У БАСКЕТУ 3x3 у Крагујевцу 2012. године, освајање сребрне медаље репрезентације Универзитета у Крагујевцу у кошарци (М) на ЕВРОПСКОМ УНИВЕРЗИТЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У БАСКЕТУ 3x3 у Ротердаму 2013. године, освајање бронзане медаље репрезентације Универзитета у Крагујевцу у кошарци (М) на СВЕТСКОМ УНИВЕРЗИТЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У БАСКЕТУ 3x3 у Бразилу 2014. године, освајање бронзане медаље репрезентације Универзитета у Крагујевцу у кошарци (М) на ЕВРОПСКОМ УНИВЕРЗИТЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ у Женеви 2007. године, затим освајање петог места на ЕВРОПСКОМ УНИВЕРЗИТЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ у рукомету (Ж) у Нишу.

На Универзитету у Крагујевцу у организацији студената и Спортског савеза, одржавају се многобројне спортске активности.

Неке од најважнијих су:

 • Куп ректора који представља традиционално и најмасовније студентско спортско такмичење Универзитета у Крагујевцу на којем студенти учествују у 7 спортских дисциплина. На овом такмичењу учешће узима преко 1000 студената крагујевачког Универзитета са свих факултета Универзитета у Крагујевцу. Више информација о Купу ректора можете погледати овде.
 • Универзитетска спортска лига се под организацијом Универзитетског спортског савеза организује сваке школске године. Универзитетски спортски савез покушава и да уједини све структуре Универзитета у Крагујевцу и Град Крагујевац око истог циља а то је афирмација града и Универзитета, проширење капацитета Универзитета, социјализацију студентског живота и ширење спортског и такмичарског духа са једне стране и наставак бављења спортом и академског образовања.

Поред ових редовних активности одржана су и два значајна међународна такмичења:

 • Универзитетско европско првенство у одбојци:
  На овом такмичењу које се одржало од 12.-17. јула 2011. године је учествовало 16 мушких и 16 женских екипа односно 650 студената са различитих универзитета.
 • Универзитетско светско првенство у баскету 3x3:
  Прво светско Универзитетско првенство у баскету 3x3 одржано је у нашем граду од 09. до 17. јула 2012 године. Овај јединствени догађај окупио је 300 спортиста и преко 150 официјалних лица из целог света. Више о овом догађају можете погледати овде.

Универзитетски спортски савез Крагујевца је студентима Универзитета у Крагујевцу обезбедио посебне погодности за коришћење следећих спортских објеката:

 • сала ПМФ-а
 • фудбалски терен ПМФ-а
 • отворени и затворени базени спортског центра Парк
 • сала спортског центра Парк
 • теретана спортског центра Парк

Све што је потребно јесте да студенти Универзитета у Крагујевцу изваде чланску карту у просторијама Савеза, коју би користили или као бесплатну улазницу, или као ваучер за попусте на цене улазница, у зависности од спортског објекта у који желе да оду.

Више информација на: www.usskg.rs
Вести са спортских терена: www.usskg.rs/category/vesti/