Promocija knjige „Skice za plovidbu” Nikole Popovića

U četvrtak, 5. decembra u 20 časova, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, biće održana promocija knjige „Skice za plovidbu” Nikole Popovića.

Na promociji će govoriti dr um. Milorad Marinković, vanredni profesor na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i dr Vladimir Perić, književni kritičar.

Iz pogovora Vladimira Perića:

Drugu (putopisnu) knjigu Nikole Popovića „Skice za plovidbu” možemo opisati kao stilski slojevito, faktografski razuđeno ali celovito štivo, kao geonarativni književni pazl. Geoprostor Popovićevih putopisnih meandriranja je širok i kreće se od Afrike, Severne Amerike do Evrope, koja je ciklično, za „Skice za plovidbu”, njeno polazište ali i ishodište. Kormilar putopisnog krstarenja poseduje detinju radoznalost, otvorenost i čovekoljublje, što ga dovodi u vezu sa retkim i dragocenim ljudima, na kom god meridijanu i pareleli bio. Poseban senzibilitet putopisac gaji prema kulturološkim spojevima: istorijsko-političkim, gastronomskim, muzičkim i vrlo precizno ali sa dušom zalazi u tumačenja istih, bez obzira da li se nalazi u Gani, Nju Orleansu ili u Lisabonu. Slikar puteva sa dosta etnički hibridizujućih opisa nije proračunat: njegov čamac bezinteresno ali zainteresovano klizi kroz tekst i baš u toj kreativnoj opuštenosti on je u stanju da uhvati detalj i da ga u svoj svojoj jednostavnosti opiše. Zato su ove skice dragocene a plovidba unikatna. Sa prvencem, „Pričama iz Libana”, ova knjiga održava tesan kontinuitet, kako u stilu, tako i na ravni poetičke intratekstualnosti i intermedijalnosti. Popovićeva putopisna proza zahteva komparativno-estetički zainteresovanog čitaoca.


Biografija:

NIKOLA POPOVIĆ (Sarajevo, 1979), italijanista po struci, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Predaje italijanski jezik na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Objavio je prevode knjiga „Etorea Mazine”, „Simone Vinči”, „Valerije Parele” i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih ostvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, DR Kongo i drugih zemalja. Objavio je knjige putopisne proze: „Priče iz Libana” (Centar za kulturu „Gradac”, Raška, 2016) koja je dobila nagradu Akademije „Ivo Andrić” za putopisnu knjigu i povezivanje kultura, te „Skice za plovidbu” (Agnosta, Beograd, 2019). Prevođen je na engleski i makedonski jezik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Bosanska vila” u Sarajevu.