Промовисана монографија о академику Милошу Којићу

Монографија „Академик Милош Којић - ширење хоризонта“ промовисана у свечаној сали Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, 21. септембра 2021. године

Факултет инжењерских наука у Крагујевцу објавио је  монографију „Академик Милош Којић - ширење хоризонта“ у част свог првог дипломираног студента у генерацији (1964. године), некадашњег професора и декана факултета (у периоду од 1979. до 1981. године), ректора Универзитета у Крагујевцу (2001. године) и члана Српске академије наука и уметности (дописни члан САНУ од 2009, а редовни члан САНУ од 2018. године). Монографију о животном путу и стваралачком раду академика Милоша Којића написао је Миодраг Стојиловић, новинар у пензији и публициста.

Предговор монографије под називом „Учитељ на понос својим ученицима“ написао је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу и најближи сарадник академика Милоша Којића током рада на Факултету инжењерских наука, у Центру за научноистраживачки рад САНУ и Универзитету у Крагујевцу, у истраживачком центру БИОИРЦ у Крагујевцу, као и на бројним интернационалним научним пројектима и научним и истраживачким институцијама у Америци.

У име издавача, на промоцији је говорио проф. др Добрица Миловановић, декан Факултета инжењерских наука, који је указао на значај академика Милоша Којића не само за афирмацију Факултета, већ и за промоцију града Крагујевца у земљи и свету.

У склопу промоције монографије, проф. др Ненад Филиповић, ректор, уручио је академику Милошу Којићу Светосавску награду за животно дело Универзитета у Крагујевцу, која му је  према одлуци Сената Универзитета у Крагујевцу, додељена 2020. године.

Запослени у основној школи у Витковцу се поносе тиме што је академик Милош Којић потекао из њихове школе. Промоцију монографије о академику Милошу Којићу искористили су да му уруче један посебан поклон, монографију „Основна школа у Витковцу 1904-2004“, у којој се налазе писане белешке о школовању уваженог академика.


Фото галерија: