Изложба академског сликара Милића од Мачве „Косово, први праг Србије”

Дела из легата академског сликара Милића од Мачве биће представљена на изложби која се отвара у уторак 19. новембра 2019. године у 19 часова у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији биће изложен велики део вредне заоставштине Милића од Мачве, једног од највећих српских сликара, под називом „Косово, први праг Србије”. Публика ће видети одабрана дела из легата, од којих су већина уља на платну, којима доминирају мотиви из српског средњег века и предања. Уметник  је 1999. године завештао легат као поклон-збирку граду Крушевцу и она се налази у оквиру сталне поставке у згради некадашњег житног млина, недалеко од цркве Лазарице. Град Крушевац је као стари престони град Срба и престони град Лазарев  за уметника имао посебну симболику. Милић је те духовне вертикале и  косовско наслеђе осликавао на чудесан начин, због чега му је патријарх Герман и доделио титулу косовског витеза-чувара. Галерија је званично свечано отворена за публику 14. октобра 2008. године на Дан ослобођења Крушевца и простире се на три нивоа укупне површине 300 квадрата. 

Милић од Мачве се родио у Белотићу, у Мачви, 1934. године, школовао се у Шабачкој гимназији, а Академију лепих уметности у Београду завршио је 1959. године. Живео је у Паризу, Бриселу, Пиросу и на Златибору. Био је члан једног од наших највећих сликарских друштава – Медијале. Бавио се архитектуром, вајарством и поезијом. Највећи сликарски утицај на њега извршила су дела Боша и Бројгела, као и дела надреалиста.

Милић је сликар који је у време кад је почињао озбиљну сликарску каријеру окренуо главу и поглед од Европе ка Истоку.  Сликао је свој завичај, своје сељаке, њихова веровања, њихову прошлост, један нови и чудесни етос. Милић је изградио једну драматичну, узбудљиву уметност, сву прожету сударима контраста тамног и светлог, који је позивао на освешћивање.

Колико је уметничко дело Милића од Мачве оставило трага у српској уметности и у уметности уопште, сведочи и  Милован Витезовић који је о Милићу записао да је он постао и „остао светски сликајући одавде”.

Изложба ће трајати од 19. новембра до 13. децембра  2019. године.