Трио Сингидунум у Универзитетској галерији

Крагујевачка публика у уторак, 19. новембра 2019. године, у 19.30 часова слушаће аутентични наступ Триа Сингидунум у саставу: Стана Крстајић, флаута, Ксенија Милошевић, виолина и Дејан Суботић, клавир

Сингидунум је једини стални камерни ансамбл овог типа у нашој средини. Постоји десет година и на њиховом репертоару се налазе разноврсна дела, од барокних дела до композиција савремених аутора.

Трио је премијерно извео неколико дела сачињених управо за овај састав, која су написали Властимир Трајковић (првобитна постава трија), Ивана Стефановић, Дејан Деспић, Анте Гргин, Иван Бркљачић, Драгана Јовановић, Татјана Милошевић и Милана Стојадиновић Милић.

Стана Крстајић је студирала флауту на Факултету музичке уметности у Београду у класи Миодрага Азањца. Била је активни полазник мајсторских курсева Карла Зебона, Алена Мариона и Орела Николеа и добитник специјалне стипендије за курс код Северина Гацелонија на Музичкој академији Киђана у Сијени. Магистрирала је 1995. године на конзерваторијуму Рихард Штраус у Минхену у класи Маријане Хенкел. Усавршавала се и на Академији у Вирцбургу у класи Конрада Хампеа.

Од 1989. је стални члан, а од 1995. и соло флаутисткиња Оркестра београдске Опере и Балета. Свирала је многа прва извођења, а више композитора јој је посветило своја дела.

Стана Крстајић је соло флаутисткиња Београдске филхармоније. Од марта 2003. године свира на флаути Пеарл.

Ксенија Милошевић је дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Дејана Михаиловића. Добитник је првих награда на републичким и савезним такмичењима, као и прве награде на такмичењу Музичке омладине „Лауреати Орфеја”. Наступала је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а и Оркестром Војске Југославије. Била је члан камерног оркестра „Мајстори гудачи”. Ангажована је као заменик концертмајстора Београдске филхармоније. Са ансамблом „Огњен и пријатељи” гостовала је широм Европе и снимила три ЦД-а.

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио докторске студије из области камерне музике.

Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (одсек за камерну музику у Едсбергу, професор Матс Сетерквист). Био је активан учесник мајсторских курсева клавира, чембала и камерне музике код Петера Ленерберга, Борболе Добожи, Петера Дирксена, Константина Богиноа, Сијавуша Гаџијева, Бориса Превишића.

Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Kawai у Италији.

Дејан Суботић је ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности 2012. године.