Предавање академика Милоша Којића, 11. септембра

Академик Милош Којић одржаће предавање под називом: Од фундаменталних закона физике до нумеричких метода и вештачке интелигенције, 11. септембра (понедељак) у 14 сати у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, академик Милош Којић одржаће предавање под називом: Од фундаменталних закона физике до нумеричких метода и вештачке интелигенције.

 

Апстракт предавања:

Једна од најприсутнијих тема у готово свим сферама живота је вештачка интелигенција, којој се даје скоро мистична моћ решавања свих проблемa. Она се дефинише као паралела људској интелигенцији у доношењу одлука. Данашњи софтверски пакети који се користе у техници, делимично у медицини и другим областима науке и примене, где се предвиђа одзив техничких или биолошких система, садрже модерне могућности аутоматизације и могу се карактерисати као вештачка интелигенција.

На предавању ће бити представљен пут од фундаменталних физичких закона и нумеричких метода до аутоматизоване примене софтвера. Овај пут ће бити илустрован примерима из области биоинжењеринга, као што су раст тумора или прогресија хипертрофије срца, уз истицање улоге основних закона физике, али и генералности и поузданости нумеричких метода.

 

Универзитет у Крагујевцу се различитим програмима бави изучавањем вештачке интелигенције, с циљем подстицања изврсности и релевантности научних истраживања из ове научне области, како у Србији, тако и афирмацији њиховог значаја у свету. Од школске 2022. године Универзитет у Крагујевцу покренуо је мултидисциплинарне мастер академске студије у области вештачке интелигенције, на српском и енглеском језику.

Предавање академика Милоша Којића биће одржано у понедељак, 11. септембра 2023. у 14 часова, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.