Predavanje akademika Miloša Kojića, 11. septembra

Akademik Miloš Kojić održaće predavanje pod nazivom: Od fundamentalnih zakona fizike do numeričkih metoda i veštačke inteligencije, 11. septembra (ponedeljak) u 14 sati u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu.

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, akademik Miloš Kojić održaće predavanje pod nazivom: Od fundamentalnih zakona fizike do numeričkih metoda i veštačke inteligencije.

 

Apstrakt predavanja:

Jedna od najprisutnijih tema u gotovo svim sferama života je veštačka inteligencija, kojoj se daje skoro mistična moć rešavanja svih problema. Ona se definiše kao paralela ljudskoj inteligenciji u donošenju odluka. Današnji softverski paketi koji se koriste u tehnici, delimično u medicini i drugim oblastima nauke i primene, gde se predviđa odziv tehničkih ili bioloških sistema, sadrže moderne mogućnosti automatizacije i mogu se karakterisati kao veštačka inteligencija.

Na predavanju će biti predstavljen put od fundamentalnih fizičkih zakona i numeričkih metoda do automatizovane primene softvera. Ovaj put će biti ilustrovan primerima iz oblasti bioinženjeringa, kao što su rast tumora ili progresija hipertrofije srca, uz isticanje uloge osnovnih zakona fizike, ali i generalnosti i pouzdanosti numeričkih metoda.

 

Univerzitet u Kragujevcu se različitim programima bavi izučavanjem veštačke inteligencije, s ciljem podsticanja izvrsnosti i relevantnosti naučnih istraživanja iz ove naučne oblasti, kako u Srbiji, tako i afirmaciji njihovog značaja u svetu. Od školske 2022. godine Univerzitet u Kragujevcu pokrenuo je multidisciplinarne master akademske studije u oblasti veštačke inteligencije, na srpskom i engleskom jeziku.

Predavanje akademika Miloša Kojića biće održano u ponedeljak, 11. septembra 2023. u 14 časova, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu.