Обележен Светски дан науке на Универзитету у Крагујевцу

Универзитет у Крагујевцу и Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, обележио 10. новембар – Светски дан науке програмом који је одржан у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

На Универзитету у Крагујевцу Светски дан науке – 10. новембар  обележен је програмом у коме су учествовали најеминентнији научници Универзитета у Крагујевцу, као и млади истраживачи, руководиоци најбољих пројеката на конкурсу за младе научнике и уметнике за школску 2021/22. годину.

На почетку програма присутне је поздравио ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је у свом обраћању истакао да су научне, истраживачке и развојне активности окосница напретка једног универзитета, као и да  ангажовање, односно усмеравање младих научника представља основни предуслов убрзаног економског раста и развоја друштва у целини.

У даљем току програма изузетно надахнуто предавање „Божја” честица - Хигсов (Higgsov) бозон и друге приче, одржао је академик Иван Гутман, а затим су о својим резултатима на пројекту говорили проф. др Зоран Марковић, директор Института за информационе технологије Крагујевац, један од добитника годишње награде за изузетне резултате у научноистраживачком раду постигнуте на Универзитету у Крагујевцу за 2022. годину и Тијана Шуштершич, докторанд Факултета инжењерских наука, једна од лауреата међународног програма „Жене у науци”.

У другом делу програма уследило је представљање резултата најбољих пројеката одабраних на конкурсу за младе научнике и уметнике Универзитета у Крагујевцу за школску 2021/22. годину.

Научне резултате представили су:

  • Јована Радовановић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета –  поље уметности;
  • Др Мирјана Радовановић, доцент Агрономског факултета – поље техничко-технолошких наука;
  • Сања Вујовић, доктор стоматологије Факултета медицинских наука, члан пројектног тима – поље медицинских наука;
  • Владимир Петровић, ванредни професор Природно-математичког факултета – поље природно-математичких наука;
  • Данијела Пантовић, доцент Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, члан пројектног тима – поље друштвено-хуманистичких наука.

Фото галерија: