ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Универзитет у Крагујевцу је у суботу, 21. маја 2022. године, обележио крсну славу, Светог aпостола и jеванђелисту Јована Богослова и 46 година од оснивања Универзитета.

Слава Универзитета у Крагујевцу Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов обележена је сечењем славског колача. Овогодишњи домаћин славе био је др Зоран Марковић, директор Института за информационе технологије, Крагујевац, који је предао половину славског колача домаћину за наредну годину, проф. др Драгу Цвијановићу, декану Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Интонирањем химне Боже правде и академске химне Gaudeamus igitur, у извођењу студената Факултета педагошких наука у Јагодини, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, отпочео је програм обележавања Дана Универзитета у Крагујевцу, коме су, поред многобројних званица, присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници Града Крагујевца,  ректори универзитета из земље и региона, као и декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

Присутне су поздравили ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Небојша Ранђеловић, господин Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине Града Крагујевца. У име ректора Универзитета у Србији обратио се проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду, а у име ректора Универзитета ван Србије – проф. др Нермина Хаџиграхић, ректор Универзитета у Тузли.

Универзитет у Крагујевцу је и ове године доделио годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду.

Годишње награде за изузетне резултате у научноистраживачком раду постигнуте на Универзитету у Крагујевцу за 2022. годину, додељене су:

  • У пољу друштвено-хуманистичких наука – проф. др Вељку Маринковићу, редовном професору Економског факултета;
  • У пољу техничко-технолошких наука – Тијани Шуштершич, асистенту Факултета инжењерских наука;
  • У пољу природно-математичких наука –  др Зорану Марковићу, научном саветнику на Институту за информационе технологије, Крагујевац;
  • У пољу медицинских наука – проф. др Владимиру Живковићу, ванредном професору Факултета медицинских наука.

У име награђених лауреата обратила се Тијана Шуштершич, асистент Факултета инжењерских наука. У музичком делу програма учествовали су студенти хора и оркестра Факултета педагошких наука у Јагодини, под диригентском палицом Јелене Гркић Гинић и Милице Станковић, а уз клавирску пратњу Братислава Старчевићa.


Фото галерија: