OBELEŽENA SLAVA I DAN UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Univerzitet u Kragujevcu je u subotu, 21. maja 2022. godine, obeležio krsnu slavu, Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova i 46 godina od osnivanja Univerziteta.

Slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov obeležena je sečenjem slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin slave bio je dr Zoran Marković, direktor Instituta za informacione tehnologije, Kragujevac, koji je predao polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Dragu Cvijanoviću, dekanu Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Intoniranjem himne Bože pravde i akademske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju studenata Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, otpočeo je program obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Grada Kragujevca,  rektori univerziteta iz zemlje i regiona, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Nebojša Ranđelović, gospodin Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine Grada Kragujevca. U ime rektora Univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, a u ime rektora Univerziteta van Srbije – prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Tuzli.

Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine dodelio godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za postignute izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu za 2022. godinu, dodeljene su:

  • U polju društveno-humanističkih nauka – prof. dr Veljku Marinkoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta;
  • U polju tehničko-tehnoloških nauka – Tijani Šušteršič, asistentu Fakulteta inženjerskih nauka;
  • U polju prirodno-matematičkih nauka –  dr Zoranu Markoviću, naučnom savetniku na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac;
  • U polju medicinskih nauka – prof. dr Vladimiru Živkoviću, vanrednom profesoru Fakulteta medicinskih nauka.

U ime nagrađenih laureata obratila se Tijana Šušteršič, asistent Fakulteta inženjerskih nauka. U muzičkom delu programa učestvovali su studenti hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, pod dirigentskom palicom Jelene Grkić Ginić i Milice Stanković, a uz klavirsku pratnju Bratislava Starčevića.


Foto galerija: