Концертна сезона Универзитетске галерије у Крагујевцу се наставља наступом Ане Цветковић Стојнић, Игора Лазића и Душана Торомана

У четвртак, 21. марта 2024. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији биће одржан концерт на коме ће наступити Ана Цветковић Стојнић сопран, Игор Лазић хорна и Душан Тороман клавир.

Овогодишњу концертну сезону у Универзитетској галерији обогатиће наступ крагујевачкој публици добро познатих уметника. На репертоару ће се наћи дела Лудвига ван Бетовена и Франца Шуберта.

Ана Цветковић Стојнић лирско-колоратурни сопран из Београда, дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду (Гордана Јевтовић Минов) и  специјализацију оперског репертоара (Никола Мијаиловић). Магистрирала је у Бечу (Musik und Kunst, Privatunivesität der Stadt Wien) и била стипендиста CEE Musiktheater, који подржава образовање најталентованијих младих оперских талената североисточне Европе. Докторске студије уписује 2009.године у класи Људмиле Грос Поповић на Одсеку за камерну музику, на ФМУ у Београду. Први професионални деби остварује у Јапану 2011. године у улози Микаеле, а оперски репертоар гради у Немачкој оперској кући Кобург (Landestheater Coburg) у којој је остварила више од 15. улога у разним операма.  За време боравка у тој кући постиже сјајне критике немачке јавности. Ана је гостовала у оперским кућама: Staatsoperette Dresden (Offenbach, Eurydice) Opernhaus Chemnitz (Wagner, Blumenmädchen 1), Fürth (Mozart, La Contessa), Хрватско Национално Казалиште у Осијеку (Kálmán, Silva Varescu) Erlangen (Verdi, Violetta Valery), Goethe -Theater Bad Lauchstädt (Mozart, Konstanze), Темишвар, Национална Опера (Mozart, La Contessa), (Kammeroper Köln (Verdi, Violetta Valery), Опера и позориште Мадленијанум (Офенбах, Бароница Гондермарк), Српско-књажевско позориште, Крагујевац (И. Жебељан, Маратонци, Кристина).

Ана је подједнако негује и концертни репертоар са пијанистом Владимиром Стојнићем. Њихов концерт Вече Штрауса и Шумана добија престижну награду УМУС-а за најбољи концерт у 2014. сезони. Наступала је са свим водећим домаћим оркестрима и диригентима.

Усавршавала се у Америци, Немачкој, Аустрији и Београду.                 

Душан Тороман је дипломирао клавир на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе XVIII и XIX века на оригиналним инструментима при Академији " Bartolomeo Cristofori" у Фиренци. Такође је дипломирао чембало на Конзерваторијуму "G. Rossini" у Пезару. Победник је међународних такмичења " Broadwood Harpsichord Competition" (Лондон), "Tournoi International de Musique" (Париз) и ““Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Руво ди Пуља). Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији... Наступао је са ансамблима “New Trinity Baroque” и “Arbor Dianae”, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром "Станислав Бинички" и Гудачким оркестром "Шлезингер" као солиста у концертима Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија, Моцарта и Бетовена. Ангажован је као корепетитор на Катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Игор Лазић, рођен 1978.године у Београду. Хорну је почео да свира са десет година у класи проф. Зорана Мрђеновића. Студирао је у класи проф. Стјепана Рабузина на Факултету музичке уметности у Београду. Студије наставља на Високој школи за музику у Тросингену (Немачка) у класи професора Францис Орвала, где завшава највиши ниво студија из области музике (solistische ausbildung). Године 2005. је магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду.

Од 2001. до 2011. године био је соло хорниста Београдске филхармоније, а сада ради на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду. Тренутно је у звању ванредног професора.

Учествовао је у раду бројних камерних ансамбала, као што је Брас-ансамбл Факултета музичке уметности у Београду, Београдски квартет хорни, “Trossingen Brassquintet”, “Pulank Blaeserquintet”, “Isang Yun” ансамбл (ансамбл нове музике), ансамбл “Altemusik” (ансамбл ране музике). Лета 2001. учествовао је у летњој турнеји Gustav Mahler Jugend Orchester-а, под диригентском палицом Ивана Фишера и Franza Welser Moest-a.Од 1995. године наступа као солиста са камерним и симфонијским оркестрима у земљи и иностранству.