Универзитет у Крагујевцу доделио признања за најбоље научнице у 2023. години

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 12. фебруара 2024. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком раду у 2023. години.

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је и ове године, трећу годину заредом, доделио признања за најбоље научнице са 12 факултета Универзитета у Крагујевцу и Института за информационе технологије Крагујевац, које су оствариле највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој, 2023. години.

Признања најбољим научницама уручио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је овом приликом истакао да је положај жена и њихов допринос науци веома битан за развој Универзитета у Крагујевцу и да је овај вид признања истовремено подстрек да и убудуће остварују значајне научноистраживачке резултате.

У жељи да током свечаности одамо признање научницама са Универзитета у Крагујевцу које су оствариле значајне резултате на светском нивоу, имали смо прилику да чујемо предавање др Бојане Симовић Марковић, вишег научног сарадника Факултета медицинских наука у Крагујевцу, чији научни резултати су препознати на престижној Стенфорд листи.

Присутне је поздравила и проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу проф. др Биљана Петровић, која је истакла значај подстицања жена које се баве науком и похвалила иницијативу Универзитета у Крагујевцу да на годишњем нивоу ода признање научницама за остварене научне резултате.  

У име овогодишњих добитница признања присутне је поздравила Јелена Катанић Станковић, виши научни сарадник на Институту за информационе технологије, Крагујевац, која је изразила захвалност Универзитету у Крагујевцу јер су жене које су дале допринос развоју науке на Универзитету препознате и награђене и истакла да признања која су примиле припадају и институцијама са којих долазе, колегама са којима раде и породицама које их подржавају и да засигурно представљају подстрек за даљи рад и будуће бављење научном мишљу.

Најбоље научнице Универзитета у Крагујевцу са највише резултата у научноистраживачком раду у 2023. години су:

 1. Др Јелена Младеновић, ванредни професор – на Агрономском факултету у Чачку;
 2. Марија Мирић, истраживач сарадник – на Економском факултету;
 3. Др Фатима Живић, ванредни професор – на Факултету инжењерских наука;
 4. др Ива Деспотовић, доцент – на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву;
 5. Маг. фарм. Сања Матић, асистент – на Факултету медицинских наука;
 6. Др Александра Михајловић, ванредни професор – на Факултету педагошких наука у Јагодини;
 7. Др Соња Лучић, ванредни професор – на Правном факултету;
 8. Др Драгана Крстић, ванредни професор – на Природно-математичком факултету;
 9. Др Јелена Пуреновић, ванредни професор – на Факултету техничких наука у Чачку;
 10.  Др Сања Маричић, редовни професор – на Педагошком факултету у Ужицу;
 11. Др Јелена Арсенијевић Митрић, ванредни професор – на Филолошко-уметничком факултету;
 12. Др Јасмина Огњановић, доцент – на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи;
 13. Др Јелена Катанић Станковић, виши научни сарадник – на Институту за информационе технологије, Крагујевац.

 


Фото галерија: