Представљени најбољи пројекти на конкурсу за младе истраживаче и уметнике Универзитета у Крагујевцу

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 27. септембра 2023. представљени су најбољи пројекти одабрани на конкурсу за младе истраживаче и уметнике Универзитета у Крагујевцу за школску 2023/24. годину.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу, трећу годину заредом, расписали су Јавни позив за пријаву научноистраживачких односно уметничких пројеката младих истраживача и уметника Универзитета у Крагујевцу за школску 2023/24. годину.

На Јавни позив за достављање предлога пројекта пријављено је укупно 12 пројеката, а финансирање је одобрено следећим пројектима:

  1. Развијање процедуре за симулацију оштећења металних конструкција услед цикличног оптерећења - DEEDS (руководилац: проф. др Владимир Дунић, Факултет инжењерских наука) – поље техничко-технолошких наука;
  2. Идентификација и модулација биомаркера који посредују настанку резистенције ћелија колоректалног карцинома на 5-флуороурацил - IDBioResist (руководилац: доц. др Милена Милутиновић, Природно-математички факултет) – поље  природно-математичких наука;
  3. Могућности за развој туристичких „Рута занатских пивара” на територији Републике Србије - BrewRoutes (руководилац: Данијела Пантовић, Факултет за хотелијерство и туризам) – поље друштвено-хуманистичких наука.

С обзиром да из медицинског и уметничког поља није било пријављених пројеката, финансирање је одобрено следећим пројектима:

  1. Еутектички растварачи: „Зелена“ синтезa бензимидазол-халконских хибрида са потенцијалном антиоксидативном активношћу - GreenBICH (руководилац: доц. др Виолета Марковић, Природно-математички факултет);
  2. Година 1999. Медијски дискурс о НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије у Србији и Немачкој – контрастивна анализа дискурса - NATODisYU (руководилац: Никола Вујчић, Филолошко-уметнички факултет).

Скуп су поздравили академик Милош Ђуран, управник Центра и   проф. др Ненад Филиповић, ректор, указујући да се овај програм од 2021. године финансира из средстава Центра за научноистраживачки рад и средстава Универзитета у Крагујевцу и да је евалуација досадашњих пројеката била веома успешна.

Завршну реч дала је проф. др Биљана Петровић, проректор за научноистраживачки рад, која је уједно и један од рецензената пројеката. Она је честитала руководиоцима пројеката и члановима њиховог пројектног тима и пожелела им успеха у остварењу истраживачких задатака.


Фото галерија: