Изложба-радионица НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ

У Галерији „ВИШе од галерије“ у Средњој стручној школи у Крагујевцу, 5. јуна у 19 сати, отвара се изложба-радионица, аутора Стевана Јокића и Љиљане Јокић.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета организује изложбу-радионице „Наука и информатика за свако дете" аутора Стевана Јокић и Љиљане Јокић, која се реализује у оквиру пројекта „Рука у тесту" а у сарадњи са Француским институтом у Београду.

На овој интердисциплинарној изложби коју прате радионице биће представљени ресурси које наставници и родитељи могу користити у научном и информатичком описмењавању деце од предшколског до средњошколског нивоа, као и раду са децом са сметњама у развоју. Њих карактерише примена истраживачких поступака креираних захваљујући пројекту „Рука у тесту" и сарадњи бројних институција међу којима су: Француска академија наука, Српска академија наука и уметности, Универзитет у Београду, Институт Винча, Глобална мрежа академија наука - IAP, француска фондaција _La main à la pâte, Француски институт у Београду, Друштво физичара Србије, као и EU-FIBONACCI и EU-SUSTAIN пројектима.

„Рука у тесту" (La main à la pâte) представља пројекат који је 1996. године покренуо Жорж Шарпак, добитник Нобелове награде за физику и француска Академија наука, и има за циљ да побољша квалитет наставе науке и технологије у школским условима. Професор Стеван Јокић је оснивач српског огранка овог програма и већ дужи низ година сарађује са многобројним институцијама у Србији, како би се наставници и деца упознали са свим доступним ресурсима и могућностима.

Поставка у галерији „ВИШе од галерије“ у Средњој стручној школи у Крагујевцу обухватиће постере реализоване у оквиру пет заједничких изложби-радионица пројекта „_Рука у тесту" и Француског института у Београду, бројне књиге које обрађују актуелне теме из науке, технологије и информатике и представљају помоћ учитељима и наставницима у усмеравању и образовању коришћењем STEM и STEAM (Science, technology, engineering/art, and mathematics) приступа, потом мултимедијалне презентације са YouTube канала „Наука и информатика за све", а велики део материјала и књига биће доступан посетиоцима у електронској форми за бесплатно преузимање.

Посетиоци ће имати могућност да сами изведу једноставне експерименте и да посматрају и истражују из различитих научних области и информатике. Моћи ће да сазнају како да направе јефтини робот, користе дигитални микроскоп који се повезује на компјутер, као и како да користе мобилни телефон и таблет као универзални мерни инструмент.

На отварању изложбе-радионица НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ, 5. јуна у 19 сати, говоре:

  • Академик МИЛОШ ЂУРАН, Управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзтета у Крагујевцу;
  • Проф. др МИЛАН КОВАЧЕВИЋ, продекан за науку ПМФ-а у Крагујевцу;
  • Ана МАРКОВИЋ, професорка физике у Првој крагујевачкој гимназији, једна од 10 најбољих едукатора Србије 2019, члан тима који је допринео формирању Парка науке Прве крагујевачке гимнзије;
  • ВЕСНА ТОДОРОВИЋ, професорка физике у Гимназији у Јагодини, представник НОУ ФЕСТА у Ћуприји;
  • ГОРДАНА ВАРНИЦА, професорка физике у Гимназији Пожега, једна од организатора Sciences on Stage;
  • Проф. др ИРЕНА ГОЛУБОВИЋ ИЛИЋ, Факултет педагошких наука у Јагодини; 
  • ЉИЉАНА ЈОКИЋ, професорка физике и коауторка  изложбе-радонице;
  • Проф. др СТЕВАН ЈОКИЋ, коаутор  изложбе и оснивач пројекта Рука у тесту.

Изложбу-радионицу је могуће посетити од  5. јуна до 12. јуна 2023. од 09 до 17h.