Промовисана два нова мастер програма у области видео-игара

На конференцији за медије одржаној 29. септембра 2020. године у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у Београду, представљена су два нова Мастер 4.0 програма у области видео-игара који повезују свет уметности и технологије.

Промоцији нових Мастер програма 4.0 - Креативна индустрија на Универзитету у Крагујевцу и на Универзитету уметности у Београду присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, вршилац дужности ректора Универзитета уметности у Београду проф. Мирјана Николић и Небојша Бјелотомић, директор компаније Saga New Frontier Group.

Одлуком о избору пројеката на основу Јавног позива за избор мултидисциплинарних мастер студијских програма– Мастер 4.0 Креативне индустрије, изабрана су два предлога мастер студијских програма из области гејминг индустрије - „Развој компјутерских игара” Универзитета у Крагујевцу и „Уметност и дизајн видео-игара” Универзитета уметности у Београду.

Председница Владе Републике Србије током представљања програма посебно је истакла значај повезивања света технологије и уметности у циљу образовања кадра који ће носити развој домаће индустрије видео-игара. На тај начин, нагласила је премијерка, млади ће имати више могућности да остану и да раде у Србији.

Министар просвете, науке и технолошког развоја господин Младен Шарчевић посебно је истакао значај међусобне сарадње три универзитета у развоју мултидисциплинарних програма.

Мирјана Николић,  вршилац дужности ректора Универзитета уметности у Београду у свом обраћању истакла је да ће из новог мастер програма проистећи три кратка програма – 3Д моделовање, музика у видео-играма и звук у видео-играма, чиме ће се задовољити велика потреба у креативним индустријама за људима овог образовног профила.  

Универзитет у Крагујевцу је, према речима ректора проф. др Ненада Филиповића, већ годину дана у Мастер програму 4.0. Прошле године уписана су 24 студента на програм Мастер информационих технологија, од којих су многи запошљени у компанијама широм Србије. Нови мастер програм „Развој компјутерских игара”  креиран је у сарадњи три факултета Универзитета у Крагујевцу и то Филолошко-уметничког, Природно-математичког и Факултета инжењерских наука.

Небојша Бјелотомић, директор компаније Saga New Frontier Group, једног од чланова Иницијативе „Дигитална Србија” навео је  да идеја Мастера 4.0 није само образовање људи који ће лако наћи посао, већ људи који ће отварати нове компаније и умети да створе нове послове.

Мултидисциплинарни Мастер 4.0 програми кроз своје програме окупљају приближно 13 државних факултета, више од 300 домаћих и страних предавача, као и 75 компанија.

Подстицањем међусобне сарадње Универзитета у Србији и њихове сарадње са страним универзитетима и привредом, Влада Републике Србије подстиче реформу у систему образовања, односно стварање нових образовних платформи прилагођених савременом друштву.

У току је акредитација Мастер 4.0 програма на Универзитету у Kрагујевцу чији је почетак наставе предвиђен током првог семестра текуће школске године. Почетак програма на Универзитету уметности и Математичког факултета у Београду планиран за 2021. годину.

За  наведене програме предвиђено је  35 места – од којих је 15 буџетских, док ће Иницијативе „Дигитална Србија“ стипендирати 5 студената. Универзитет у Kрагујевцу ће стипендирати додатних 5 студената на свом програму.

 

Информације о мастер програмима можете видети на сајту Иницијативе „Дигитална Србија”.

Информације о промоцији два нова мастер програма 4.0 – креативна индустрија можете видети на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 

Вест о промоцији пренели су и следећи медији: РТС , RTK, N1 , РТВ , Novi magazin


Фото галерија: