Onlajn nastava - osnovne informacije i uputstva za korišćenje dostupnih alata


Učenje na daljinu (E-learning)

Univerzitetski informatički centar - UNIC nudi pomoć članicama Univerziteta pri realizaciji servisa za učenje na daljinu. Za potrebe studijskih programa trenutno se koriste Moodle, BigBlueButton i Office 365.

UNIC aktivno podržava alate za održavanje nastave na daljinu i komunikaciju nastavnik-studenti, i to na studijskim grupama čije se realizacija odvija direktno na Univerzitetu u Kragujevcu.

Tipovi alata za e-learning

Alati za učenje na daljinu se grubo mogu podeliti u tri kategorije:

 • E-learning platforme,
 • konferencijski alati i
 • alati za skladištenje podataka.

Alati koji se koriste za realizaciju studijskih programa na Univerzitetu u Kragujevcu navedeni su prema tipovima u narednom delu teksta.

E-learning platforme

 • Moodle (Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment) predstavlja objedinjen skup alata koji omogućava pristup zajedničkim izvorima znanja, razmenu edukativnog materijala, kao i upotrebu dodatnih modula pomoću kojih se obezbeđuje proširenje funkcionalnosti.
 • Google Workspace (G Suite) - je kolekcija proizvoda kao što su Gmail, Drive, Docs, Sheets, Slides, Meet i Classroom. Ovaj paket alata grupiše sve alate za produktivnost i saradnju u oblaku koji je Google razvio za preduzeća, edukativne ustanove i neprofitne organizacije. Zahtev za otvaranje naloga @uni.kg.ac.rs koji hostuje Google možete preuzeti ovde.
 • Microsoft Office 365 - Neograničene poruke i pretraga, ugrađeni audio i video pozivi za pojedince, grupe, kao i okupljanja celog tima. Integrisano kreiranje sadržaja u realnom vremenu pomoću Office Online aplikacija, uključujući ugrađeni Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Integracija sa velikim brojem aplikacija. Dobija se mejl nalog @univ.kg.ac.rs i sanduče sa 50 GB prostora. Kompanija Microsoft je obezbedila kompletna uputstva na srpskom jeziku. Pored toga, data su i video uputstva sa obuke održane u septembru 2020. kako koristiti O365 za izvođenje nastave i komunikaciju sa studentima.

Konferencijski alati

 • BigBlueButton - besplatan alat otvorenog koda za web-konferencije za poslovne ljude i obrazovanje na daljinu. Potreban je samo moderan web preglednik. Ovaj servis se takođe koristi u okviru Moodle platforme kao dodatni resurs koji se integriše u okviru nastave.
 • Microsoft Teams – u okviru Ofisa 365 organizujte svoja predavanja po timovima. Tu su deljeni ekran, poruke, pozivi i sastanci koje možete snimati i snimak podeliti sa grupom. Kompletna kolaboracija, razmena informacija i zadataka na jednom mestu. Dostupan je brzi vodič kroz ovaj paket.

Napomena

Studenti našeg Univerziteta dolaze iz različitih sredina različitih tehničkih mogućnosti. Većina ima mobilne telefone, a neki i laptop ili PC računar, a moramo pretpostaviti i ograničen pristup Internetu ili ograničen protok. Imajući to u vidu, trudimo se da, ako je to moguće, tokom konferencije ne budu uključene kamere, kako predavača tako ni ostalih učesnika. Na ovaj način se dobija na kvalitetu i stabilnosti veze i doprinosi se manjem opštem opterećenju servera. Ukoliko pak postoji potreba da se predaje sa uključenom kamerom, to se radi sa minimalnom rezolucijom kako bi svim učesnicima bila omogućena nastava maksimalnog kvaliteta.

Alati za skladištenje podataka

 • Google Drive - Uz univerzitetski G Suite (@uni.kg.ac.rs) nalog dobijate neograničeni memorijski prostor besplatno. Memorijski prostor koriste Google disk, Gmail i Google slike, pa možete da čuvate datoteke i priloge iz mejlova, kao i da pravite rezervne kopije slika i video-snimaka.
 • Onedrive - Prednost ovog servisa je što korisnik ima mogućnost da sinhronizuje dokumenta na svim uređajima koji su putem interneta povezani sa odgovarajućim nalogom. Uz univerzitetski Office 365 for Education (@univ.kg.ac.rs) nalog dobija se 1 TB skladišnog prostora.

Podrška

Za sva pitanja obratiti se službi podrške UNIC-a.

BigBlueButton

Fokus kompanije BigBlueButton je da napravi najbolji mogući sistem za web-konferencije za poslovne ljude i za obrazovanje na daljinu i to basplatno ponudi svim korisnicima.
BigBlueButton je Open Source Web konferencijski sistem izgrađen na više od četrnaest open source komponenti, koje sjedinjene čine integrisano softversko rešenje koje radi na Mac, Linux ili Windows računarima.
U nastavku je objašnjenje kako se koriste ovi sistemi na sopstvenim serverima i kao integrisan deo Moodle platforme:

BigBlueButton video tutorijali na srpskom jeziku

  Brzi kurs I deo - kratko uputstvo za samostalno korišćenje

 • Brzi kurs II deo - korišćenje kroz Moodle platformu

 • Brzi kurs III deo - podešavanje i postavljanje u okviru Moodle platforme – za nastavnike

Microsoft Office 365 for Education

Zahvaljujući kompaniji Microsoft, Univerzitetu u Kragujevcu omogućeno je korišćenje najsavremenijih servisa za edukaciju, umrežavanje i saradnju u oblaku - Office 365 for Education. Ove servise koristi preko 110 miliona studenata i nastavnika u vodećim svetskim univerzitetima, fakultetima i školama.

Office 365 for Education predstavlja kolekciju usluga koja vam omogućava da sarađujete i delite školske zadatke. Dostupna je besplatno za službenike i nastavnike koji su zaposleni u akademskoj instituciji i studente koji trenutno pohađaju časove u njoj. Usluga obuhvata Office Online (Word, Excel, PowerPoint i OneNote), Outlook i sanduče sa 50 GB prostora, OneDrive sa 1 TB skladišnog prostora, Yammer, SharePoint, kao i druge korisne servise. Naročito treba izdvojiti servis Teams u okviru koga možete da organizujte svoja predavanja po timovima, takođe tu su i deljeni ekran, poruke, konferencijski pozivi i sastanci koje možete snimati i snimak podeliti sa grupom. Kompletna kolaboracija, razmena informacija i zadataka na jednom mestu.

Office 365 for Education obezbeđuje poznate, ažurne alatke koje pomažu studentima i nastavnicima da bolje komuniciraju, sarađuju i postignu više. Office 365 ne samo da pomaže studentima u boljem organizovanju, učenju i saradnji, već korišćenjem Office 365 servisa, studenti stiču znanja i veštine koje su izuzetno tražene kod poslodavaca i koje će im koristiti na budućim poslovima.

Za dobijanje Office 365 naloga, i adekvatnih A1 akademskih licenci, potrebno je da se obratite IT službi u okviru svoje institucije/fakulteta.

Svaki fakultet ima administraciju za svoje nastavnike i studente, pod uslovom da su prethodno ispoštovali proceduru i od Microsofta dobili tenant na izabranom akademskom domenu.