-Obrazovanje dostupno svima -

UDRUŽENJE STUDENATA SA HENDIKEPOM

 

 

 

 


Udruženje studenata sa hendikepom Beograd

Univerzitet u Kragujevcu

Centar za savetovanje studenata i karijerno vođenje

STUDENTSKI SERVIS USH KRAGUJEVAC PODRAZUMEVA:

  • Prilagođavanje prijemnih ispita

    Srednjoškolci i srednjoškolke sa hendikepom koji su zainteresovani za nastavak obrazovanja, tj. upisivanje fakulteta ili visoke škole, mogu da se obrate Udruženju studenata sa hendikepom sa željom da saznaju koje mogućnosti nudi fakultet/visoka škola za koji su se opredelili. Ukoliko je potrebna adaptacija načina polaganja prijemnih ispita, Udruženje se obraća određenoj visokoškolskoj ustanovi sa tim zahtevom. Takve vrste prepreka se uglavnom uspešno prevazilaze.

  • Zastupanje studenata i studentkinja sa hendikepom

Zastupanje podrazumeva komunikaciju sa upravama
fakulteta, univerziteta, visokih škola, i ministarstava, kao i ostalih institucija, u cilju pružanja podrške studentima u formulisanju problema i zahteva u dopisima, predavanje dopisa nadležnim institucijama itd. Studenti imaju najviše potreba kada je u pitanju oslobađanje troškova školarine i regulisanje statusa na fakultetu. S obzirom na to da Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije od školske 2008/2009. godine izdaje uputstvo za upis studenata pripadnika manjinskih grupa van upisne kvote, očekivano je da to postane i redovna praksa. Međutim, to nije slučaj, te se još uvek upravi svakog fakulteta i visoke škole mora obraćati pojedinačno, u ime svakog studenta. Kao odgovor na svaku molbu, Ministarstvo prosvete daje preporuku visokoškolskoj ustanovi da određenog studenta ili studentkinju upiše van kvote ili omogući oslobađanje plaćanja školarine „u skladu sa svojim mogućnostima“. Ishod je, uglavnom, pozitivan, mada još uvek nije stoprocentan.

  •  „Stipendije za izjednačavanje mogućnosti“

Udruženje studenata sa hendikepom je 2002. godine pokrenulo inicijativu za dodelu „Stipendija za izjednačavanje mogućnosti“ kako bi se brucošima i studentima sa hendikepom pružila mogućnost da unaprede svoje školovanje dobijanjem stipendija po olakšanim uslovima. Uzimajući u obzir neravnopravnost tokom upisa i studija, ova stipendija u mnogome olakšava prevazilaženje prepreka na koje nailaze brucoši i studenti sa hendikepom. Stipendija se dodeljuje svim studentima i studentkinjama sa hendikepom koji studiraju na trošku budžeta Republike Srbije i prvi put su upisali određenu godinu studija.

  • Asistencija u nastavi

USH je pokrenulo pilot projekat „Servis asistencije u visokom obrazovanju“ u okviru kojeg studenti fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu pružaju asistenciju u nastavi kolegama sa hendikepom. Vršnjačka podrška podrazumeva asistenciju u kretanju do i sa fakulteta, obezbeđivanju i prilagođavanju literature, uzimanju beležaka, prijavljivanju ispita i sl.
U toku su pripreme nekih novih servisa podrške koji će biti na raspolaganju studentima i studentkinjama sa hendikepom.

 

 

 

 

 

 
U ponedeljak, 29. oktobra , u Kragujevcu je održan Sajam omladinskog aktivizma...

(opširnije)
U periodu od 1. do 06. Oktobra 2012. god., na Zlatiboru, održana je INKLUZIJADA generacija 2...

(opširnije)
U prostorijama Udruženja studenata sa hendikepom 28.09.2012. god. održana je tribina pod nazivom
„ Izjednačavanje mogućnosti“...

(opširnije)
Na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, otvoren je Centar za celoživotno učenje, savetovanje studenata i karijerno vođenje...

(opširnije)
Dana 12. 08. 2012. u velikom parku u Kragujevcu, održana je manifestacija povodom dana mladih...

(opširnije)
U Udruženju je sprovedena akcija obuka rada na računaru za osobe sa hendikepom...
dana 19.05.2012.

(opširnije)
 
Copyright © 2012USH_______________________________________________________________________________________________________Design by