На Универзитету у Крагујевцу одржана трибина у оквиру јавне расправе о Нацрту Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године - "Истраживање за иновације"

У ректорату Универзитета у Крагујевцу, 25. новембра 2015. године, одржана је трибина у оквиру јавне расправе о нацрту стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године којој је присуствовао министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић

У ректорату Универзитета у Крагујевцу, 25. новембра 2015. године, одржана је трибина у оквиру јавне расправе о Нацрту Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године под називом Истраживање за иновације.

Трибини су присуствовали ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, државни секретар у министарству просвете науке и технолошког развоја проф. др Вера Дондур, директор регионалне привредне коморе господин Предраг Лучић, као помоћници министра, наставници и истраживачи Универзитета у Крагујевцу.

Присутне је поздравио Ректор проф. др Небојша Арсенијевић истакавши да Универзитет у Крагујевцу вредно ради на афирмацији науке кроз бројна истраживања и пројекте који се спроводе на факултетима и институтима нашег Универзитета.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић нагласио је да се „велики део истраживања ради по синергији и наставља на претходне изворе. То треба мењати, морамо да пређемо у домен да се ради на релевантним истраживањима која су битна целом друштву“. Рекавши да ће јавне расправе бити организоване и у Привредној комори, и да се нада да ће у њима учествовати људи из привреде, чије је интересовање до сада Министарство просвете, науке и технолошког тешко добијало, министар Вербић истакао је да немамо добре инструменте за бољу сарадњу науке и привреде, да имамо мало истраживача у односу на број становника и да се тај проблем може превазићи у институционалном решавању питања истраживачких института.

Министар Вербић додао је да постоје две теме којима треба посветити посебну пажњу у овој дискусији а то су: недовољно коришћење капацитета дијаспоре и искуства научника из Србије који су докторирали и раде на универзитетима у иностранству; као и повезивање науке и високог образовања, јер иако се две трећине науке реализује кроз високо образовање још увек постоје два закона којима се прави непотребна институционална разлика додавши да „У неком будућем времену не би било лоше оформити два министарства, једно за науку а друго за образовање.“

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Вера Дондур подсетила је да су у току ове године одржане дискусије и у Привредној комори, на сајму образовања, скупу са представницима Светске банке као и више скупова са представницима универзитета. Професор Дондур представила је стратешке циљеве Нацрта Стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године под називом Истраживање за иновације.

  1. Успостављање новог, ефикасног система управљања науком и иновацијама у Србији
  2. Подстицање изврсности и релевантности маучних истраживања у Србији
  3. Обезбедити релевантности науке у Србији за развој привреде
  4. Осигурати изврсност и доступност људских ресурса за науку и преивреду
  5. Унапредити међународну сарадљу у домену науке и иновација
  6. Повећати улагање у истраживање и развој унапређењем јавног финансирања подстицањем улагања пословног сектора у истраживање и развој.

Након уводног излагања, у дискусији о Нацрту Стратегије активно су учествовали професори и истраживачи Универзитета у Крагујевцу.


Фото галерија: