Концерт Александре Раденковић и Милице Танасковић у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у петак, 13. новембра 2015. године, у 19 сати наступиће клавирски дуо Александра Раденковић и Милица Танасковић

У Универзитетској галерији, у петак 13. новембра 2015. године у 19 сати, наступиће клавирски дуо Александра Раденковић и Милица Танасковић. Пуглика ће чути композиције Моцарта, Пуланка, Брамса и Сен-Сенса у извођењу две сјајне пијанисткиње иза којих је велики број солистичких концерата и награда.

 

Александра Раденковић је рођена 1963. г. у Крагујевцу. Нижу и средњу Музичку школу је завршила у Крагујевцу, у класи проф. Валерија Сигаљевича и  Јокут Михаиловић. Клавирски одсек на ФМУ у Београду уписује 1980. г. где је је студирала у класи проф. Зоре Михајловић и  Игора Ласка. Магистарске студије из клавира завршава 1987. г. у класи проф. Арбо Валдме. Добитник је награде Универтзитета уметности у Београду за најбољег студента клавирског одсека 1983. и 1984. године. Такође је добитник специјалног признања Универзитета уметности из Фонда ''Емил Хајек'' 1985. г. за најперспективнијег младог пијанисту.

Током школовања, редовно је учествовала на републичким и савезним такмичењима и освајала награде. Победник  је Републичког такмичења студената клавира 1982, и добитник прве награде на Такмичењу из солфеђа у Љубљани исте године.

Први солистички концерт је одржала у својој петнаестој години. Као солиста и камерни музичар концертирала је у Крагујевцу, Крушевцу, Нишу, Београду, Краљеву, Грожњану и Вараждину. Снимала је за Радио Београд и Радио Загреб и у два наврата наступала са Београдском филхармонијом.

Од 1984.г. је радила као проф. клавира у Музичкој школи у Крагујевцу, а од 1999.г. и као стручни сaрадник за клавир на Наставном одељењу ФМУ из Београда у Крагујевцу. Сада је доцент за предмет Клавирска музика на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Као професор Средње музичке школе одшколовала је више ученика који су наставили студије клавира у земљи и иностранству. Педагошки рад на ФИЛУМ-у крунисан је високим пласманима студената на Међународном такмичењу комплементарног клавира у Нишу, Крагујевцу, као и у Сремској Митровици.  На Катедри за клавир предаје и предмет Уметност извођаштва од 2012. г, тако да је своје уметничко ангажовање проширила и на стручно-публицистичку делатност.

Са колегиницом Милицом Танасковић сарађује у клавирском дуу од краја 2014. г. До сада су наступале у Крагујевцу, Крушевцу и Београду.

 

Милица Танасковић рођена је 1981. године у Панчеву. На ФМУ у Београду завршила је студије клавира у класи проф. Марије Ђукић, а студије чембала у класи проф. Зорице Ћетковић.

Специјалистичке студије из камерне музике завршила је у класи проф. Уроша Пешића, а докторске студије из камерне музике под менторством др. уметности доц. Дејана Суботића, на истом факултету.

Похађала је бројне мастер-курсеве за клавир и чембало код афирмисаних домаћих и страних уметника као што су Сергеј Дорењски, Јегор Чугајев, Павел Нерсесјан, Игет Драјфуз, Егон Михајловић, Оливера Ђурђевић, Јуриј Кот, Марија Лујза Балдасари....

За соло извођења и у оквиру камерних састава освојила је већи број награда на домаћим и иностраним такмичењима.

Одржала је велики број солистичких  и концерата камерне музике у земљи и иностранству (Италија, Швајцарска, Грчка, Мађарска, Црна Гора, Македонија, Либија...). Њен солистички концерт у италијанском културном центру у Триполију остаће забележен као први концерт српског пијанисте на тлу Африке.

Учествовала је на трибинама модерне уметничке музике и на манифестацијама као што су БЕМУС, ОКТОХ, „Чело фест“, „Басоманија“...

 Учествовала је као члан у оркестру ФМУ у Београду, и као гостујући члан Београдске филхармоније, »Schlesinger orchestra«, београдског гудачког оркестра „Душан Сковран“, камерног оркестра „Мокрањац“, „Земунског камерног оркестра“. При том је сарађивала са именима као што су Сретен Крстић, Урош Лајовиц, Дмитриј и Александар Ситковецки, Чарлс Захари Борнхштајн, Милош Петровић...                                                

Солистички је наступала са камерним оркестром „Мокрањац“, са оркестром ФИЛУМ-а и »Schlesinger orchestra«.

Снимала је за радио и телевизију.

На I међународном такмичењу „Београдски победник 2005“ била је једини пијаниста коме је за стваралачко учешће додељено признање Руског центра за науку и културу у Србији и Црној Гори, „Руски дом у Београду“.

Ради као самостални уметнички сарадник на Одсеку за гудаче на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и са студентима и  колегама остварује велики број концерата. Упоредо са овим радом одржава и своју солистичку каријеру.


Фото галерија: