Све се изнова зби у исти мах

Дан словенске писмености обележен је пригодним програмом 22. маја 2015. године у 19 часова.

Програм обележавања Дана свесловенске писмености, симболички најављен прозним исказом Растка Петровића Све се изнова зби у исти мах, обухватио је различите поетско-прозно-есејистичке и музичке изведбе наставника, сарадника и студената Филолошко-уметничког факултета. Учесницима програма и публици обратио се ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић.
У уводној беседи доц. др Часлава Николића предочена је важност искуства слушања за говорење и писање, за постојање језика. Јелена Весковић и Ђорђе Радовановић представили су фрагменте књижевне рефлексије Миодрага Павловића о узајамности језика Створитеља и људског језика, о говорењу и тишини у којима постоји место за другог, о слову и словљењу. У раду "Сказаније о писменех No2" Ђорђе Ђурђевић приказао је аспекте симболичке пиктуралности у најстаријем словенском писму, глагољици, осветлио је иконичност писма, христолошко разумевање писма и лингвистичко разумевање христијанизације Словена, блискост графије и космологије. Сегменте збирке песама Усправна земља (1972) Васка Попе, којом је симболички мапиран развој српске културе, историје, духовности, представили су Маријана Гољић и Предраг Арсић. О приповедној визији Словенства у књизи Бурлеска господина Перуна бога грома Растка Петровића говорила је Александра Матић, а потом је Ђорђе Радовановић репрезентовао словенски хоризонт у поезији Растка Петровића поетском структуром Опет сам стари Словен у чуну који језером сивим броди.
Програм су обогатиле композиције Василија Мокрањца (Три балканске игре), Анта Гргина (Балада за виолу и клавир) и Владимира Черникова (Ноктурно) које су извели Јелена Николић, Никола Стојковић и Филип Новаковић, студенти Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Фото галерија: