Održana prva sednica Saveta za realizaciju Projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“

Predsednik Republike Tomislav Nikolić predsedavao je prvom sednicom Saveta za realizaciju Projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“ koja je održana u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu 06. februara 2015. godine

Predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, prihvatio je poziv Univerziteta u Kragujevcu i grada Kragujevca da bude pokrovitelj Projekta revitalizacije “Kneževog arsenala” u okviru kompleksa “Vojno tehničkog zavoda” i “Miloševog venca”, starog gradskog jezgra Kragujevca sa značajnim objektima iz političke, industrijske i kulturne istorije moderne Srbije.

Predlog predsedniku Republike za pokroviteljstvom nad Projektom revitalizacije „Kneževog arsenala“, uputili su grad Kragujevac, koji svoj budući razvoj prepoznaje u obnovi ovog gradskog prostora koji će doprineti urbanoj modernizaciji Kragujevca kao prvom industrijskom centru moderne Srbije, i Univerzitet u Kragujevcu koji ovaj prostor prepoznaje kao ambijentalnu sredinu koja doprinosi daljem razvoju umetničkih oblasti, u skladu sa planovima Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prihvatajući se pokroviteljstva, predsednik Republike predložio je osnivanje Saveta za realizaciju Projekta revitalizacije „Kneževog arsenala“ i ličnosti koje mogu da, kao članovi Saveta, daju značajan doprinos u realizaciji ovog projekta: prof. dr Darka Tanaskovića – ambasadora Srbije pri Unesko, dr Miomira Koraća – direktora Arheološkog instituta SANU, Nikolu Mirkova – v.d. generalnog direktora Radio televizije Srbije i Radoslava Pavlovića – savetnika predsednika Republike za kulturu. Članovi Saveta su i predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, Grada Kragujevca, kao i episkop šumadijski gospodin Jovan.

Na prvoj sednici Saveta, održanoj u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu 06. februara 2015. godine, članovi Saveta detaljno su se informisali o značaju obnove ovog kompleksa i njegovom pretvaranju od svojevrsnog “zabranjenog grada” unutar gradskog jezgra, do centra znanja, kulture, kreativnih industrija i savremenog poslovanja.

Predsednik Nikolić istakao je da je ovo projekat od velikog značaja za razvoj Kragujevca, Šumadije i Srbije uopšte. Projekat će se realizovati u više faza, a prva je prikupljanje svih potrebnih dozvola i izrada samog projekta.

Kako je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević istakao, što brži završetak prve faze, prikupljanje i izrada sve neophodne dokumentacije, omogućiće da se steknu uslovi da projekat konkuriše u fondovima kao što je “Horizont 2020” ili za neki od projekta Unesko, što će dodatno ubrzati realizaciju ovako velikog i za Univerzitet izuzetno značajnog projekta.

foto: N. Raus; Univerzitet u Kragujevcu; kragujevac.rs

Foto galerija: