Одржана прва седница Савета за реализацију Пројекта ревитализације „Кнежевог арсенала“

Председник Републике Томислав Николић председавао је првом седницом Савета за реализацију Пројекта ревитализације „Кнежевог арсенала“ која је одржана у ректорату Универзитета у Крагујевцу 06. фебруара 2015. године

Председник Републике Србије, господин Томислав Николић, прихватио је позив Универзитета у Крагујевцу и града Крагујевца да буде покровитељ Пројекта ревитализације “Кнежевог арсенала” у оквиру комплекса “Војно техничког завода” и “Милошевог венца”, старог градског језгра Крагујевца са значајним објектима из политичке, индустријске и културне историје модерне Србије.

Предлог председнику Републике за покровитељством над Пројектом ревитализације „Кнежевог арсенала“, упутили су град Крагујевац, који свој будући развој препознаје у обнови овог градског простора који ће допринети урбаној модернизацији Крагујевца као првом индустријском центру модерне Србије, и Универзитет у Крагујевцу који овај простор препознаје као амбијенталну средину која доприноси даљем развоју уметничких области, у складу са плановима Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Прихватајући се покровитељства, председник Републике предложио је оснивање Савета за реализацију Пројекта ревитализације „Кнежевог арсенала“ и личности које могу да, као чланови Савета, дају значајан допринос у реализацији овог пројекта: проф. др Дарка Танасковића – амбасадора Србије при Унеско, др Миомира Кораћа – директора Археолошког института САНУ, Николу Миркова – в.д. генералног директора Радио телевизије Србије и Радослава Павловића – саветника председника Републике за културу. Чланови Савета су и представници Универзитета у Крагујевцу, Града Крагујевца, као и епископ шумадијски господин Јован.

На првој седници Савета, одржаној у ректорату Универзитета у Крагујевцу 06. фебруара 2015. године, чланови Савета детаљно су се информисали о значају обнове овог комплекса и његовом претварању од својеврсног “забрањеног града” унутар градског језгра, до центра знања, културе, креативних индустрија и савременог пословања.

Председник Николић истакао је да је ово пројекат од великог значаја за развој Крагујевца, Шумадије и Србије уопште. Пројекат ће се реализовати у више фаза, а прва је прикупљање свих потребних дозвола и израда самог пројекта.

Како је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић истакао, што бржи завршетак прве фазе, прикупљање и израда све неопходне документације, омогућиће да се стекну услови да пројекат конкурише у фондовима као што је “Хоризонт 2020” или за неки од пројекта Унеско, што ће додатно убрзати реализацију овако великог и за Универзитет изузетно значајног пројекта.

фото: Н. Раус; Универзитет у Крагујевцу; kragujevac.rs

Фото галерија: