Startup weekend на Универзитету у Крагујевцу

Одржан први дан Startup weekend-а на Универзитету у Крагујевцу

На Универзитету у Крагујевцу, у оквиру АДРИАТинн пројекта, од 05. до 07. децембра 2014. године одржава се први Старт ап викенд – Startup weekend 2014.

Пројекат АДРИАТинн усмерен је на повезивање академског и привредног сектора како би се идентификовале потребе и могућности за заједничком сарадњом, као и на пружање подршке развоју конкурентности и технолошких капацитета малих и средњих предузећа јадранске регије кроз стварање нових националних политика и увођење иновација у пословне процесе.

Startup weekend 2014. отворили су проф. др Ненад Филиповић – проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу и др Никола Макојевић – доцент Економског факултета Универзитета у Крагујевцу. Startup weekend представила је проф. др Татјана Зримец - Универзитет Приморска, Словенија.

Првог дана Старт ап викенда, Драган Васиљевић из Завода за интелектуралну својину Републике Србије и Бојана Тошић из Канцеларије за регулаторну реформу и анализу ефеката прописа, упознали су присутне са битним аспектима оснивања новог предузећа у Србији, заштите интелектуалне својине, налажења различитих извора финансирања, као и могућностима за конкурисање за фондове Европске уније кроз међународне пројекте. Светолик Бусарац (Emarket1ng.net doo) и Никола Стефановић (SEAF инвестициони фонд) представили су начине како привући ризични капитал и на који начин најбоље уложити капитал. Небојша Лазић из Startlabs инвестиционог фонда представио је алтернативне финансијске инструменте у Србији, док су Иван Глигоријевић (mBrainTrain Београд) и Срђан Атанасијевић (COMTRADE) представили искуства у покретању Startup компаније и развој Startup компанија у ИТ сектору.

Другог дана Старт ап викенда, у суботу 06.децембра 2014. године, у Свечаној сали Ректората са почетком у 10.00 сати, биће одржане презентације идеја, предлога и пројеката које ће млади предузетници, студенти и истраживачи са иновативном пословном идејом, представити пред независном комисијом. Комисија, коју чине експерти из различитих области, изабраће најбољу идеју чија ће реализација бити финансијски подржана.

Након презентација такмичара, истраживачке и инвестиционе потенцијале Универзитета у Крагујевцу представиће проф. др Весна Мандић (Факултет инжењерских наука), др Фатима Живић (Факултет инжењерских наука), др Иван Мачужић (Факултет инжењерских наука), и доц. др Ненад Станишић (Економски факултет). Инструменте за мала и средња предузећа у оквиру пројекта Хоризонт 2020 представиће Милена Момчиловић из Канцеларије за међународне пројекте Универзитета у Крагујевцу, а презентацију Fab lab Србија – улога у предузетништву одржаће др Ивана Гађански - Универзитет Метрополитан у Београду.

У недељу, 07. децембра 2014. године са почетком у 11.00 сати биће проглашени победници првог Startup weekend-а на Универзитету у Крагујевцу.

Фото галерија: