Солистички концерт Српски композитори флаути на дар у Универзитетској галерији

Карољ Марочик (флаута) и Невена Миловановић (клавир) наступиће у Универзитетској галерији 18. новембра 2014. године (уторак) у 19.00 сати. Гост програма је Марина трајковић Биџовски (сопран)

На солистичком концерту Српски композитори флаути на дар , 18. новембра 2014. године са почетком у 19.00 сати, у Универзитетској галерији наступиће Карољ Марочик (флаута) и Невена Миловановић (клавир).

На програму су композиције Петра Коњовића, Војина Комадине, Енрика Јосифа, Душана Радића, Љубице Марић, Исидоре Жебељан, Владана Тошића и Дејана Деспића.

Гост програма је Марина Трајковић Биџовски (сопран).

Карољ Марочик је рођен 1961. Флауту је дипломирао у Београду на ФМУ у класи проф. Миодрага Азањца.

Од 1978-1988. члан је уметничког ансамбла „Хор флаута“. Са овим ансамблом је остварио преко сто концерата и велики број трајних снимака . Издата су два ЦД-а у продукцији РТС-а са извођењима овог ансамбла. Осим тога, наступа као солиста и као члан Tријa флаута, са којим је од 2009. остварио велики број целовечерњих концерата и наступа.

Педагогијом се бави од 1983. Са ученицима осваја преко 90 награда. Предаје флауту као ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. У току десетогодишњег рада на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са студентима, осваја преко 50 награда на домаћим и страним такмичењима- дисциплине флаута и камерна музика. Дипломске и Основне студије у класи проф. Марочика до сада је завршило десет студената. Многи од њих су наставили усавршавање у иностранству као и на нашим музичким академијама, а један део се успешно бави педагошким радом.

Добитник је награда Савеза удружења музичких и балетских педагога Србије за истакнуте педагошке резултате 1996. и 2000. Редовно одржава семинаре, курсеве и предавања у разним градовима Србије и Црне Горе. Узима учешће у раду жирија на многим такмичењима флауте и камерне музике.

Невена Миловановић рођена је 1987. године у Крагујевцу. Школовање је започела у шестој години. Нижу и средњу музичку школу завршила је у класи професорке Наталије Томић.

Основне и специјалистичке студије на Факултету Музичке Уметности у Београду студирала је у класи професорке Маје Рајковић. Током школовања је похађала семинаре професора: Јурија Кота (Украјина), Лидије Станковић (Србија), Константина Богина (Русија), Александра Маџара (Србија), Нине Макарове (Русија), Рите Кинке(Србија).

Током школовања учествује на свим битним такмичењима у земљи и осваја награде. Најзначајније награде на студијама су: прва награда на међународном такмичењу „Gradus ad Parnasum“ у Крагујевцу 2005. године, и прво место на међународном такмичењу „Охридски бисери“ у Охриду (Македонија) 2006. године.

Наступала је и одржала више клавирских реситала у разним градовима Србије. У Београду ја наступила у Академији САНУ, у ЈДП-у и у СКЦ-у, у галерији и Свечаној сали Коларчеве Задужбине. Камерну сарадњу је остварила са Мартином Тодоровић (виолончело), Мајом Милановиц (виолина), Лидијом Јевремовић (сопран) и Јеленом Банковиц (сопран). Од 2008. године ради као професор, а касније као корепетитор у Крагујевцу. Од 2012. године ради на Филолошко-уметничком факултету као уметнички сарадник.