Представљен зборник “Петар С. Јовановић – истраживач у географији, прегалац у друштву”

Промоција зборника “Петар С. Јовановић – истраживач у географији, прегалац у друштву” одржана је у Универзитетској галерији, 23. октобра 2014. године

Зборник посвећен академику Петру Јовановићу: “Петар С. Јовановић – истраживач у географији, прегалац у друштву”, чији је издавач Центар за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Крагујевцу, представљен је јавности 23. октобра 2014. године у Универзитетској галерији.

Присутне су поздравили проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу и академик Иван Гутман, управник Центар за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитета у Крагујевцу.

О Зборнику, лику и делу академика Петра С. Јовановића говорили су уредник Зборника проф. др Верка Јовановић и председник Српског географског друштва проф. др Стеван Станковић. Промоцији зборника “Петар С. Јовановић – истраживач у географији, прегалац у друштву” присуствовали су професори географије у основним и средњим школама Крагујевца, ученици основних и средњих школа, студенти и запослени Универзитета у Крагујевцу.

Петар Јовановић (1893-1957) рођен је у Добрачи, завршио је Гимназију у Крагујевцу, а касније и Филозофски факултет Универзитета у Београду. Током дуге и успешне каријере био је оснивач и први шеф катедре за географију Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, оснивач и доживотни управник института “Јован Цвијић” Српске академије наука и уметности, генерални секретар САНУ, председник Туристичког савеза Југославије, градоначелник Скопља и др.

Фото галерија: