Одржан концерт Ињакија Албердија у Универзитетској галерији

Концертом једног од најеминентнијих европских уметника, акордеонисте Ињакија Албердија, отворена је нова концертна сезона у Универзитетској галерији.


Истакнути шпански уметник Ињаки Алберди (Iñaki Alberdi) наступио је пред крагујевачком публиком у Универзитетској галерији 20. октобра 2014. године. Публика у, до последњег места испуњеној, Универзитетској галерији имала је прилику да чује композиције за хармонику Еркорека, Де Кабесона, Санчес-Вердуа, Ибарондоа и Тореса.

Ињакију Албердију посвећено је више од 50 композиција познатих композитора, као што су Софија Губајдулина, Јоан Гуинђоан, Луис де Пабло, Рамон Лазкано, Паскал Гање, Хозе Мариа Санчез-Верду, Габријел Еркорека, Хесус Торес, Алберто Посадас, Аурелиано Катанео и Феликс Ибарондо. Као солиста, сарађивао је најистакнутијим диригентима садашњице и наступао у најпрестишнијим светским дворанама. Победник је неких од најзначајнијих међународних такмичења, као што су Интернационално Такмичење Акордеониста и Бајаниста у Москви, и Светски Куп. Недавно је снимао диск са Националним Оркестром Шпаније (Orquesta Nacional de España) који је посвећен његовој каријери као солисте, у издаваштву Националних оркестара и хорова Шпаније (Orquesta y Coros Nacionales de España). Тренутно ради као професор хармонике на Факултету у Сан Себастијану, активно држи концерте и предавања широм Европе и припрема извођење концерата за хармонику Јоан Гуинђоана и Луис де Пабла.

Програмски одбор Универзитетске галерије најавио је богат репертоар у новој концертној али и изложбеној сезони у овом простору. У уторак, 04. новембра 2014. године, биће отворена изложба академског сликара Миодрага Рогића а 18. новембра у Универзитетској галерији наступиће Трио флаута у саставу Сузана Марочик, Карољ Марочик и Александар Ружић.

Фото галерија: