Одржана Ноћ истраживача у Крагујевцу

У Крагујевцу је 26. септембра 2014. први пут одржана манифестација Ноћ истраживача у организацији Универзитета у Крагујевцу

Пројекат Ноћ истраживача је пројекат програма Хоризонт 2020 – подпрограма Марија Кири. Велика посећеност у Ноћи истраживача одиграла се у студентском дому ''Слобода'' од 17 -23 часа као и на локацији тржног центра Плаза, где су поставке биле намењене најмлађим гостима. Учеснике су представљали истраживачи, сарадници и студенти са великог броја факултета Универзитета у Крагујевцу.
Манифестација је одржана у координацији са Првом и Другом крагујевачком гимназијом, чији су учесници имали своје поставке у просторијама Прве крагујевачке гимназије.
Након свечаног отварања које су подржали сарадници Филолошко-уметничко факултета и специјални гости из Београда, занимљиве поставке и радионице у Ноћи истраживача приказани су од стране готово 100 истраживача са следећих факултета, институција и организација: Факултета инжењерских наука, Филолошко-уметничког факултета, Природно-математичког факултета, Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање, Факултета техничких наука из Чачка, студентске организације ESTIEM, Завода за заштиту споменика културе, Крагујевац као и Канцеларије за међународне пројекте Универзитета у Крагујевцу.
Поред демонстрација и експеримената, учешће у догађају су узели ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић, проректор за међународну сарадњу и координатор пројекта проф. др Ненад Филиповић, проректор за научно-истраживачки рад проф. др Живадин Бугарчић, проф. др Видан Папић, проректор за уметност, културу, издаваштво и визуелизацију, проф. др Вера Дондур, председник Националног савета за научни и технолошки развој и проф. др Иван Коларић, декан Филолошко-уметничког факултета. Ови истракнути чланови академске заједнице били су гости Научног кафеа, где су сви посетиоци били у прилици да разговарају са њима о научним али и ненаучним темама и да боље упознају позив и живот једног научника.
Циљ ове манифестације је да се наука и научно-истраживачки рад приближе деци и младима и представе кроз креативну енергију за рад и усавршавање што је Ноћ 26. септембра у потпуности и остварила.

Фото галерија: