Спортски понос Универзитета први пут на Универзитету у Крагујевцу

У Свечаној сали Ректората, 30. јануара 2014. године, одржана је прва манифестација Спортски понос Универзитета

Током 2013. године, суочено са све бољим спортским резултатима, како на домаћој тако и на међународној сцени, руководство Универзитетског спортског савеза Крагујевац дошло је на идеју да се награде најуспешнији у области студентског спорта, по ком наш Универзитет, из дана у дан, постаје све препознатљивији.

По свим оценама независних стручњака из универзитетског спорта, Универзитет у Крагујевцу постао је незаменљиви стуб студентског спорта Србије, а своје место пронашао је и на мапи студентског спорта Европе и света организовањем два велика мађународна шампионата током протеклих година.

Са жељом да се истакне допринос, како појединаца тако и екипа, спортских радника и осталих учесника у студентском спорту, проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу, подржао је иницијативу Универзитетског спортског савеза Крагујевац, да се од 2013. године установи манифестација „Спортски понос Универзитета“, са идејом да постане традиционална манифестација у оквиру које ће бити награђени најбољи резултати у студентском спорту постигнути у претходној години.

Први „СПОРТСКИ ПОНОС УНИВЕРЗИТЕТА“ носи следеће категорије:
- Најпопуларнији спортиста (избор је извршен на основу гласања преко званичног сајта УССКГ)
- Најпопуларнија спортисткиња (избор је извршен на основу гласања преко званичног сајта УССКГ)
- Најбоља манифестација
- Најуспешнија екипа
- Најбољи међународни успех
- Најуспешнији спортиста
- Најуспешнија спортисткиња

На основу свих прикупљених података, комисија у саставу: Ненад Танасијевић – председник Универзитетског спортског савеза Крагујевац, проф. др Слободан Арсенијевић – ректор Универзитета у Крагујевцу, Душан Алексић – члан Управног одбора Универзитетског спортског савеза Крагујевац, Никола Ивковић – студент проректор Универзитета у Крагујевцу и Слободан Николић – председник Скупштине УССКГ, донела је одлуку и прогласила лауреате у свих седам категорија за, сада већ прошлу, 2013. годину. Категорије су дефинисане на основу свих дешавања у универзитетском спорту у протеклој години, а најбољи спортски резултати у 2013. години изгледају овако:

Најпопуларнији спортиста је студент Учитељског факултета у Ужицу Драгомир Јовичић.

Најпопуларнија спортисткиња је студенткиња Учитељског факултета у Ужицу Ива Гачић.

Најбоља манифестација у 2013. години била је Куп Ректора. Добитник лауреата за најбољу манифестацију у 2013. години је Студентска организација факултета педагошких наука Јагодина, којој иду и све заслуге за једну од најуспешнијих организација Купа Ректора до сада.

Најбоља екипа – 3x3 баскет репрезентација Универзитета Крагујевац у саставу: Филип Лаловић, Марко Петровић, Петар Росић и Ненад Танасијевић. Репрезентација Универзитета у Крагујевцу била освајач сребрне медаље, а уједно и је једини представник Србије на првом Европском универзитетском првенству у баскету 3x3 које се одржало у Ротердаму у августу 2013. године.

Најбољи међународни успех постигао је Миланко Петровић, студент Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву који је наступајући за Србију на 26. Зимској Универзијади у Италији, у категорији биатлонац, освојио два злата и једну бронзу, што је довело нашу земљу на 12. место ФИСУ ранг листе најуспешнијих нација прошлогодишње зимске Универзијаде.

Најуспешнија спортискиња је студенткиња Природно-математичког факултета Анђела Франик, која је допринела да овај факултет, трећу годину за редом, има најбољу екипу у женској одбојци.

Најуспешнији спортиста је Дејан Ћетеновић, капитен и главни играч футсал екипе Факултета техничких наука из Чачка која је у 2013. освојила прво место на Купу Ректора и друго место у универзитетској лиги.

Фото галерија: