Промоција романа Острво Балкан и премијерно представљање дела Балканске беседе у Универзитетској галерији

Роман Острво Балкан књижевника Видосава Стевановића и Балканске беседе, дело композитора Зорана Христића, биће представљени у Универзитетској галерији у среду, 11. децембра 2013. године, са почетком у 19 сати.

Универзитет у Крагујевцу и Универзитетска библиотека
позивају Вас на промоцију књиге

Острво Балкан
књижевника Видосава Стевановића

и
премијерно представљање дела

Балканске беседе
композитора Зорана Христића
Аудио презентација композиција
Бој и 10 обраћања Богородици Тројеручици Хиландарској
(по један став)


Универзитетска галерија
11. децембар 2013. године (среда)
у 19.00 сати
Посетиоци Универзитетске галерије имаће прилику да виде и чују спој две уметности, музике и лепе речи.

Роман Острво Балкан је оснажен делима истакнутог композитора Зорана Христића, а одломке из романа говориће глумица Марија Васиљевић.

Видосав Стевановић (1942.) рођен је у селу Цветојевац поред Крагујевца. Објавио је следеће књиге: “Трубље“(песме),“Видици“, “Рефуз мртвак“ (приповетке), “Нишчи“ (роман), “Константин Горча“ (роман), “Периферијски змајеви“ (приповетке), “Царски рез“, “Тестамент“ (роман), “Љубавни круг“ (роман), “Далеко тамо“ (монодрама), “Дневник Самоће“…

Дела Видосава Стевановића преведена су на француски, грчки, пољски, мађарски, словеначки, македонски, немачки, дански, руски, хебрејски.

Добитник је књижевних награда: “Исидора Секулић“ (1969.), “Младост“ (1970.), “Милан Ракић(1972.), “Иво Андрић“ (1985.), “НИН-ова награда“ (1987.) и многих других. Био је уредник у „Просвети“ и „Српској књижевној задрузи“, главни уредник и директор издавачке делатности БИГЗ-а а потом и директор „Просвете“. Сада је слободни уметник, живи и ради у селу Ботуње поред Крагујевца.

Роман „Острво Балкан“ писан је у Атини током 1992. Почетком 1993. појавио се у издању аутора у Крагујевцу. Априла исте године објављен је у Паризу као део трилогије“О снегу и псима“ која је преведена на 16 језика. Изазвао је преко стотину похвалних текстова у европским новинама и часописима. Једна од личности из романа - амерички фоторепортер Црвени, појавила се у неколико филмова на тему рата у Босни.