Свечано отворен научно-стручни скуп "Националне технолошке платформе Србије - 160 година индустрије и фабрике будућности Србије"

Отпочело обележавање 160 година индустрије у Србији, 03. децембра 2013. године, научно-стручним скупом чији је организатор Академија инжењерских наука Србије, у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, Привредном комором Србије, Министарством привреде и Министарством одбране Републике Србије, а домаћин Универзитет у Крагујевцу.

На данашњем научно-стручном скупу, чији је домаћин Универзитет у Крагујевцу, обележен је значајан јубилеј: 160 година постојања индустријске производње у Србији. Овај скуп, чији је организатор Академија инжењерских наука Србије, посвећен је стратешким оквирима Програма националних технолошких платформи и има за циљ да пружи допринос напорима које држава у овом тренутку чини за опоравак свог индустријског система.

Свечаном отварању скупа присуствовали су председник Републике Србије, господин Томислав Николић, министар привреде Републике Србије, господин Саша Радуловић, председник Академије инжењерских наука, проф. др Бранко Ковачевић, председник привредне коморе Србије, господин Жељко Сертић, државни секретари министарстава Републике Србије, ректори државних универзитета у Србији, академици Српске академије наука и уметности, декани машинских, техничких и инжењерских факултета у Србији, као и чланови Академије инжењерских наука Србије, Привредне коморе Србије и други истакнути чланови академске заједнице и представници привреде.

Као домаћин скупа, присутнима се обратио проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу истакавши да 160 година није дуга, али је јака традиција у индустријској производњи Крагујевца и зато је важно да наш град поштује оно што има, јер држава поштује традицију, поштује прошлост. „Они који су пре 160 година створили нашу индустрију имали су самопоуздање и самопоштовање и зато је она настала.“- закључио је проф. Арсенијевић.

Председник Академије инжењерских наука Србије проф. др Бранко Ковачевић подсетио је на дугу традицију Србије у инжењерству и образовању, више од 160 година, али и позвао на сарадњу свих релевантних аспеката друштва како би се она поново уздигла. Проф. Ковачевић нагласио је да је циљ данашњег скупа да се на једном месту скупе сви потенцијали Србије, односно државни врх, стручњаци из образовања и науке, привредници, јер „нема индустрије без јаке науке и образовања“.

Господин Жељко Сертић - председник привредне коморе Србије, изјавио је да је нови циклус индустријализације приоритет и изазов за Србију, први међу највећим националним пројектима чија ће реализација трајати деценијама.

Министар привреде у Влади Републике Србије, господин Саша Радуловић, оценио је да је да ће држава у наредном периоду помоћи предузећима у реструктурацији и да су страни инвеститори јако важни у развоју једне економије, али да је ипак домаћа привреда на првом месту.

Научно-стручни скуп и обележавање јубилеја – 160 година индустрије у Србији, отворио је председник Републике Србије, господин Томислав Николић речима: „Откако је 1853. године извршено прво успешно ливење топовских цеви у Крагујевцу, војна индустрија у Србији је била носилац развоја државе. Одбрамбена индустрија Србије остала је водећа грана српске привреде и генератор угледа Србије у региону и свету. Војна индустрија је тренутно највећи потенцијал за извоз“. Такође, истакао је да индустрији недостају средства, нова и савремена опрема, нови управљачки однос према ресурсима и некадашњи, како каже заборављени, однос према раду.

Након свечаног отварања скупа, потписан је Меморандум о разумевању којим се формира Конзорцијум прве индивидуалне технолошке платформе за домен производних технологија. Меморандум су потписали господин Жељко Сертић, председник Привредне коморе Србије и проф. др Бранко Ковачевић, председник Академије инжењерских наука Србије.

Обележавање јубилеја 160 година индустрије у Србији и одржавање четвртог инжењерског форума под називом Националне технолошке платформе Србије биће настављено 05. децембра 2013. године у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду.

Фото галерија: