Трибина: НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ХЕМИЈУ ЗА 2013. ГОДИНУ – УСПЕХ КРАГУЈЕВАЧКИХ ХЕМИЧАРА

Нобелова награда за хемију је 2013. године додељена по 105. пут, а лауреати су тројица Американаца (Мартин Карплус, Мајкл Левит и Аријех Воршел), награђени за «развој модела комплексних хемијских система». Шведска краљевска академија наука је тиме уједно ставила до знања научној заједници да су компјутерски модели пресликавања процеса из реалног света у «дигитални» постали основа будућег развоја хемије.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу је поводом тог догађаја уприличио научну трибину са циљем да истакне достигнућа крагујевачких научника који се такође, са великим успехом, баве молекулским моделирањем и његовом применом у фармацији, медицини, биомедицинском инжењерингу и сродним наукама. Шта више, Центар је 2012. године објавио монографију «Моделулско моделирање» аутора проф. др Светлане Марковић и проф. др Зорана Марковића, која је дала значајан допринос креирању програма моделирања молекула и симулирања хемијских реакција.

Трибина је одржана 28. новембра 2013. године у Универзитетској галерији, а учествовали су: академик Иван Гутман, проф. др Светлана Марковић и проф. др Зоран Матовић, са катедре за хемију ПМФ-а у Крагујевцу, проф. др Зоран Марковић, са Државног универзитета у Новом Пазару и др Ненад Филиповић, редован професор Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и проректор Универзитета у Крагујевцу.

У уметничком делу програма учествовао је Милош Крстовић, глумац Књажевско-српског театра, који је извео песму «Вечерња размишљања о божјој величини при великој северној светлости» аутора Михаила Ломоносова, оснивача Московског универзитета који је био и оснивач математичке хемије.

Фото галерија: