ОБЕЛЕЖЕНА 175. ГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА ЛИЦЕЈА КЊАЖЕВСТВА СЕРБСКОГ, СЛАВА И 37. ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Универзитет у Крагујевцу je 21. маја 2013. године обелeжио 175 година од оснивања Лицеја Књажевства Сербског. Истог дана обележена је и слава Универзитета, Свети Апостол и Јеванђелиста Јован Богослов и 37. годишњица од оснивања Универзитета.

На своју 37. годишњицу постојања, Универзитет у Крагујевцу обележио је још један велики датум за високо образовање у Србији – 175 година од оснивања Лицеја Књажевства Сербског.

Интонирањем химне „Боже правде“ у извођењу мешовитог хора Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, под диригентском палицом професора Каталин Тасић, отпочео је Свечани програм обележавања Дана Универзитета у Крагујевцу, коме су, поред многобројних званица, присуствовали ректори универзитета чији је оснивач Република Србија, ректори приватних универзитета, представници Министарства здравља, културе и информисања, просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Града Крагујевца, као и декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

Одломком из књиге „Биографија верно својом руком написана“ Атанасија Николића – првог ректора Лицеја, текстом „Семе добре наде“ који је приредио проф. др Александар Петровић, у извођењу првака драме Театра „Јоаким Вујић“ Мирка Бабића и глумца Николе Милојевића присетили смо се првог ректора Лицеја и тренутка у ком је настајала прва високошколска институција у модерној Србији.

Након интонирања академске химне „Gaudeamus igitur”, присутнима се обратио проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу: „Данас славимо Дан Универзитета обележавајући 175 година од оснивања Лицеја Књажевства Сербског, прве високе школе у тек ослобођеној Србији, Србији која је тада имала мање од 700 000 становника. Лицеј је створен зато да би Србија могла да сачува спољну и обезбеди унутрашњу слободу. Били су тада, као и сада, потребни млади школовани људи да спроводе устав и законе, да се искорени безакоње, да право буде изван политике, да се Србија устроји као модерна држава“.

Осврћујући се на тренутак у коме се рађало високо образовање у Србији и тренуту ситуацију у којој се данас налази, Ректор је додао: „Данас мора да будемо паметни, вредни, мудри, самопоуздани...и данас нам требају млади школовани људи. Са свих универзитета у Србији. Али и они које треба да вратимо из света (отечествена интелигенција)“

Свечаном песмом Востани Сербие завршен је званични део обележавања 175 година од оснивања Лицеја Књажевства Сербског и 37 година постојања Универзитета у Крагујевцу након чега је уследио музички програм у извођењу студената и сарадника Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Фото галерија: