NOĆ MUZEJA U UNIVERZITETSKOJ GALERIJI: IZLOŽBA DRAGANA PEŠIĆA „OD PISMA DO GRAFIZMA“

Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitetska biblioteka pozivaju Vas na otvaranje izložbe plakata „Od pisma do grafizma“ Dragana Pešića 18. maja 2013. godine u 20.00 sati u Univerzitetskoj galeriji

Univerzitetska galerija po prvi put učestvuje u Noći muzeja i to izložbom Dragana Pešića, profesora Filološko-umetničkog fakulteta, koja će biti otvorena 18. Maja 2013. godine u 20.00 sati. U Univerzitetskoj galeriji biće izloženo 30 dela digitalne grafike i tipografije.


DRAGAN PEŠIĆ (Bela Crkva, 1960) | Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1988. godine na grafičkom odseku, kod profesora Stjepana Filekija i Božidara Džmerkovića. Bavi se kaligrafijom, tipografijom, grafičkim dizajnom i digitalnom grafikom. Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, kao vanredni profesor predaje predmete iz oblasti Pismo. Poslednje dve decenije oblikovao je veliki broj idejnih rešenja, publikacija i vizuelnih identiteta u različitim oblastima. Grafički je urednik i dizajner „Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani Kraljevo”, časopisa i edicije „Povelja” (biblioteke: Poezija danas, Posed poetike, Preobraženje, Zvonik, Izbor, Proza danas, Esej danas, Drama i posebnih izdanja); grafički je urednik časopisa „Naša prošlost” i dizajner publikacija „Narodnog muzeja u Kraljevu”. Opremio je biblioteke „Zavoda za udžbenike” (Nova dela, Knjiga i po). Bio je grafički urednik i dizajner „Beoštampe” (edicije Hrisovulja, Od zlata jabuka, biblioteke Čigra i posebnih izdanja), dizajner vizuelnih identiteta „Festivala filmskog scenarija” u Vrnjačkoj Banji i „Žičkog duhovnog sabora, Preobraženje”. Autor je tipografskih pisama Daktilograf, Scenarista, Owl, Missing stone, Herbarium, NeAn Sans i Epigraph.