РОМАН РАСКОВНИК БОРИСЛАВА ЧИЧОВАЧКОГ ПРЕДСТАВЉЕН У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Дело Борислава Чичовачког, роман Расковник (издавачка кућа Архипелаг, Београд, 2012.) представљен је крагујевачкој публици 14. маја 2013. године у Универзитетској галерији.

Роман Расковник објављен је 2010. године у Холандији где је имао велики успех код публике и критике. Борислав Чичовачки у роману прича несвакидашњу причу о емиграцији модерних времена и повратку, као и о љубави и ужасима историје у личном животу. Овај роман непоткупљиво приповеда и о земљи из које његови јунаци морају да оду пред налетима историјског бесмисла или у њој остају суочавајући се са бедом, ратовима и насиљем, али и о свету у коме започињу и живе своје емигрантске животе. Разапети између искуства које са собом носе и искуства које стичу у емиграцији, између историјских и личних удеса, јунаци у роману Расковник страсно и исповедно казују о драми коју живе.
Гојко Божовић, уредник издавачке куће Архипелаг, нагласио је да је аутор своје књиге прво штампао у Холандији иако су све писане на српском језику. „Расковник“ је снажна прича која се тиче свих нас и која и у малим детаљима и у широким замасима обликује велико искуство нашег времена", оценио је Божовић. Он сматра да је аутор у овом роману, "поред узбудљиве приче на изузетно експресиван, али лирски начин, оживео сећања и вредност минулог времена јер прича води читаоца од краја осамдесетих, преко ужаса деведесетих, до наших дана, од Сомбора, преко Новог Сада, до Београда и Амстердама, и натраг.“
Господин Чичовачки истакао је да су многа питања да ли је „Расковник“ аутобиографска прича делом истинита, обзиром да је главни јунак романа, баш као и сам Борислав Чичовачки, живео једно време у Холандији. „Догађаји који су се дешавали у мом животи стварали су инспирацију за моја дела, па она личе на аутобиографска али су у ствари много више од тога“.
У уметничком делу програма, биране одломке из романа говорио је глумац Никола Ђуричко, док су у музичком делу учествовали академик Исидора Жебељан (клавир), Бојана Станковић, (клавир), Александар Стефановић (хармоника) и Борислав Чичовачки (обоа). На програму су биле композиције Беле Бартока, Душана Радића и Исидоре Жебељан.

Заинтересовани љубитељи писане речи од данас могу пронаћи књигу „Расковник“ и у Универзитетској библиотеци.


Борислав Чичовачки је рођен у Сомбору 1966. године. Дипломирао је и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, а последипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму (Sweelinck Conservatorium) у Амстердаму. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Као солиста и камерни музичар наступао је широм Европе: био је солиста са симфонијским и камерним оркестрима (Београдска филхармонија, Загребачка филхармонија, Гудачи Св. Ђорђа, Camerata academica Нови Сад, итд.), учествовао је на више значајних музичких фестивала (Лапонски фестивал камерне музике у Шведској, Musique en scene у Лиону, Musique action у Нансију, WDR-фестивал нове камерне музике у Витену, Фестивал у Брегенцу, БЕМУС), као и на фестивалима у Сијени, Бечу, Торину, Улму, Амстердаму, Сплиту и Охриду. Премијерно је извео око шездесет композиција српских, холандских и немачких композитора. За њега су компоновали Душан Радић, Дејан Деспић, Властимир Трајковић, Исидора Жебељан и други композитори. Неки од његових снимака објављени су на компакт-дисковима у Холандији, Немачкој и Србији (ПГП РТС).
Борислав Чичовачки је у Холандији објавио романе У старини име му беше Хемус (2000) и Црни кос, а по пољу божури (2001), Расковник (2009) и Растанак у четири призора (2010), као и збирку приповедака Недописане биографије (2003). У Србији су објављени његови романи У старини име му беше Хемус (2007), Расковник (2012) и збирка приповедака Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009). Неке његове приповетке настале су као поруџбине холандских издавачких кућа, као и амстердамског фестивала Недеља књиге. Дела су му превођена на холандски, немачки, мађарски и италијански језик. Вишеструки је добитник стипендије Холандског књижевног фонда и стипендије Фонда за културу града Амстердама. Учествовао је на књижевним фестивалима у Холандији и Белгији ('Een ander boek' у Антверпену, 'Zogezegd' у Генту).

Фото галерија: