ПРОМОЦИЈА РОМАНА РАСКОВНИК БОРИСЛАВА ЧИЧОВАЧКОГ У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ ГАЛЕРИЈИ

Промоција романа Расковник аутора Борислава Чичовачког у Универзитетској галерији, 14. мај 2013. године (уторак) у 20.00 сати

Програмски одбор Универзитетске галерије позива Вас на промоцију романа Расковник, аутора Борислава Чичовачког 14. маја 2013. у 20.00 сати у Универзитетској галерији.
О овом књижевном делу, у Универзитетској галерији говориће уредник издавачке куће Архипелаг - Гојко Божовић и аутор романа. У уметничком делу програма, биране одломке из романа говориће глумац Никола Ђуричко, док у музичком делу учествују академик Исидора Жебељан, клавир; Бојана Станковић, клавир; Александар Стефановић, хармоника и Борислав Чичовачки, обоа.
Расковник (Архипелаг, Београд 2012.) је несвакидашња прича о емиграцији модерних времена и повратку, као и о љубави и ужасима историје у личном животу. Роман Борислава Чичовачког непоткупљиво приповеда и о земљи из које његови јунаци морају да оду пред налетима историјског бесмисла или у њој остају суочавајући се са бедом, ратовима и насиљем, али и о свету у коме започињу и живе своје емигрантске животе. Разапети између искуства које са собом носе и искуства које стичу у емиграцији, између историјских и личних удеса, јунаци у роману Расковник страсно и исповедно казују о драми коју живе. Снажна прича која се тиче свих нас и у која и у малим детаљима и у широким замасима обликује велико искуство нашег времена. Изузетна моћ лирске експресије да оживи сећања и врати вредност минулом времену. Расковник је претходно објављен у Холандији, где је имао велики успех код публике и критике.
Борислав Чичовачки је рођен у Сомбору 1966. године. Дипломирао је и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, а последипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму (Sweelinck Conservatorium) у Амстердаму. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Као солиста и камерни музичар наступао је широм Европе: био је солиста са симфонијским и камерним оркестрима (Београдска филхармонија, Загребачка филхармонија, Гудачи Св. Ђорђа, Camerata academica Нови Сад, итд.), учествовао је на више значајних музичких фестивала (Лапонски фестивал камерне музике у Шведској, Musique en scene у Лиону, Musique action у Нансију, WDR-фестивал нове камерне музике у Витену, Фестивал у Брегенцу, БЕМУС), као и на фестивалима у Сијени, Бечу, Торину, Улму, Амстердаму, Сплиту и Охриду. Премијерно је извео око шездесет композиција српских, холандских и немачких композитора. За њега су компоновали Душан Радић, Дејан Деспић, Властимир Трајковић, Исидора Жебељан и други композитори. Неки од његових снимака објављени су на компакт-дисковима у Холандији, Немачкој и Србији (ПГП РТС).
Борислав Чичовачки је у Холандији објавио романе У старини име му беше Хемус (2000) и Црни кос, а по пољу божури (2001), Расковник (2009) и Растанак у четири призора (2010), као и збирку приповедака Недописане биографије (2003). У Србији су објављени његови романи У старини име му беше Хемус (2007), Расковник (2012) и збирка приповедака Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009). Неке његове приповетке настале су као поруџбине холандских издавачких кућа, као и амстердамског фестивала Недеља књиге. Дела су му превођена на холандски, немачки, мађарски и италијански језик. Вишеструки је добитник стипендије Холандског књижевног фонда и стипендије Фонда за културу града Амстердама. Учествовао је на књижевним фестивалима у Холандији и Белгији ('Een ander boek' у Антверпену, 'Zogezegd'у Генту).