ЈА САМ ДОНОР, А ТИ?

Универзитет у Крагујевцу прва је високошколска установа у Србији која је покренула акцију потписивања донорских картица

У оквиру акције Ја сам донор, а ти?, коју организују Универзитет у Крагујевцу и Студентски парламент Универзитета, 23. априла 2013. године одржана је трибина на којој су пуковник проф. др Зоран Ковачевић, Епископ Шумадијски господин Јован, проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука и проф. др Татјана Лазаревић, представник Клиничког центра Крагујевац, говорили о донаторству органа, трансплантацији и религијским питањима на тему донаторства.
У Свечаној сали Ректората студентима и запосленима на Универзитету у Крагујевцу пуковник проф. др Зоран Ковачевић објаснио је тренутно стање трансплантације органа у Србији и свету и значај донорских картица. Према речима професора Ковачевића "20% је већа шанса да ће нама или некоме из нашег ближег окружења бити потребна трансплантација него да ће наши органи бити донирани." Пуковник Ковачевић изразио је велико задовољство што је Универзитет у Крагујевцу прва високошколска установа у Србији која је покренула и започела реализацију акције потписивања донорских картица и још једном нагласио да је "Донирање органа знак хуманости, солидарности и племенитости којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти донира било који део тела ради трансплантације како би се помогло особама са тешким обољењима виталних органа као и особама којима је потребно надоместити неко ткиво."
Његово Преосвештенство, Епископ Шумадијски, господин Јован нагласио је да "Завештање органа треба да буде узвишени чин несебичне љубави, неоптерећен себичношћу самоистицања. Трансплантација органа спада у одговорност здравога према болесноме. Зато и једна димензија Црквеног живота и односа је била и јесте да је човек онолико човек колико себе види у другоме. Према томе, мерењем било којих од ових димензија, сећамо се заповести Господње која нам указује да нема веће љубави у благодатном давању од оне да неко положи свој живот за ближњег свога. У тој исцрпној мери огледа се и завештање људских органа."
Након трибине, присутни студенти и професори Универзитета у Крагујевцу потписали су више од 120 донорских картица. Акција Ја сам донор, а ти? биће настављена на свим факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу, а заинтересовани студенти, професори и грађани Крагујевца могу потписати своје донорске картице до краја априла у холу Ректората.

Фото галерија: