40 godina postojanja Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca

Univerzitetski sportski savez Kragujevac je organizacija fakultetskih i studentskih sportskih društava Univerziteta u Kragujevcu koja 40 godina uspešno organizuje takmičenja i manifestacije u okviru univerzitetskog sporta

Univerzitetski sportski savez Kragujevac osnovan je 1973. godine na Univerzitetu „Svetozar Marković“ pod nazivom USOFK (Univerzitetski savez organizacija za fizičku kulturu) i do danas je realizovao mnoge nacionalne i međunarodne projekte poput Univerzitetske lige, Kupa Rektora, Evropskog univerzitetskog prvenstva u odbojci i Svetskog univerzitetskog prvenstva u basketu 3x3 .

Primarna delatnost Univerzitetskog sportskog saveza je organizovanje studentskih sportskih takmičenja, omasovljavanje studentskog sporta i afirmacija sportista – studenata kroz takmičenja koja su u organizaciji Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca i drugih univerzitetskih sportskih saveza na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Sastav USS Kragujevca čine sportska društva 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i sportsko društvo Više tehničke škole Kragujevac. Za 40 godina postojanja organizovano je više aktivnosti i takmičenja na nivou Univerziteta u Kragujevcu kao i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Studenti kragujevačkog Univerziteta su učestvovali na najvećim sportskim takmičenjima. Najveći uspesi su osvajanje bronzane medalje muške selekcije reprezentacije Univerziteta u Kragujevcu na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u košarci u Ženevi 2007. godine, osvajanje petog mesta na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u rukometu u ženskoj selekciji, osvajanje zlatnih medalja na jedanaestom Evropskom univerzitetskom prvenstvu u odbojci održanom u Kragujevcu 2011. godine i prvom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u basketu 3x3 u Kragujevcu.

Prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, zahvalio se studentima i Univerzitetskom sportskom savezu što promovišu sportske aktivnosti na Univerzitetu i time podržavaju ideju rektorskog kolegijuma za uvođenje nastave fizičke kulture na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu.

„Aktivnosti i uspesi koje smo ostvarili u proteklih 40 godina i koje ostvarujemo i danas su nas obavezali na nove studentske sportske poduhvate. Savez trenutno broji 3500 studenata članova, dok u samom radu Saveza učestvuju 42 studenata i 2 stručna saradnika. Kao organizatori, ponosni smo na realizaciju evropskih prvenstava u odbojci 2011. godine i basketu 2012. godine a da su našom organizacijom zadovoljne i međunardne sportske asocijacije potvrđuje to da ćemo 2015. godine biti domaćini Evropskog univerzitetskog prvenstva u basketu 3x3. Zahvaljujem se Univerzitetu u Kragujevcu i Gradu Kragujevcu na dobroj saradnji i podršci našeg rada svih ovih godina.“ – rekao je Nenad Tanasijević, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca.

Foto galerija: