40 година постојања Универзитетског спортског савеза Крагујевца

Универзитетски спортски савез Крагујевац је организација факултетских и студентских спортских друштава Универзитета у Крагујевцу која 40 година успешно организује такмичења и манифестације у оквиру универзитетског спорта

Универзитетски спортски савез Крагујевац основан је 1973. године на Универзитету „Светозар Марковић“ под називом УСОФК (Универзитетски савез организација за физичку културу) и до данас је реализовао многе националне и међународне пројекте попут Универзитетске лиге, Купа Ректора, Европског универзитетског првенства у одбојци и Светског универзитетског првенства у баскету 3x3 .

Примарна делатност Универзитетског спортског савеза је организовање студентских спортских такмичења, омасовљавање студентског спорта и афирмација спортиста – студената кроз такмичења која су у организацији Универзитетског спортског савеза Крагујевца и других универзитетских спортских савеза на националном и међународном нивоу.

Састав УСС Крагујевца чине спортска друштва 12 факултета Универзитета у Крагујевцу и спортско друштво Више техничке школе Крагујевац. За 40 година постојања организовано је више активности и такмичења на нивоу Универзитета у Крагујевцу као и на националном и међународном нивоу. Студенти крагујевачког Универзитета су учествовали на највећим спортским такмичењима. Највећи успеси су освајање бронзане медаље мушке селекције репрезентације Универзитета у Крагујевцу на Европском универзитетском првенству у кошарци у Женеви 2007. године, освајање петог места на Европском универзитетском првенству у рукомету у женској селекцији, освајање златних медаља на једанаестом Европском универзитетском првенству у одбојци одржаном у Крагујевцу 2011. године и првом Светском универзитетском првенству у баскету 3x3 у Крагујевцу.

Проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу, захвалио се студентима и Универзитетском спортском савезу што промовишу спортске активности на Универзитету и тиме подржавају идеју ректорског колегијума за увођење наставе физичке културе на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

„Активности и успеси које смо остварили у протеклих 40 година и које остварујемо и данас су нас обавезали на нове студентске спортске подухвате. Савез тренутно броји 3500 студената чланова, док у самом раду Савеза учествују 42 студената и 2 стручна сарадника. Као организатори, поносни смо на реализацију европских првенстава у одбојци 2011. године и баскету 2012. године а да су нашом организацијом задовољне и међунардне спортске асоцијације потврђује то да ћемо 2015. године бити домаћини Европског универзитетског првенства у баскету 3x3. Захваљујем се Универзитету у Крагујевцу и Граду Крагујевцу на доброј сарадњи и подршци нашег рада свих ових година.“ – рекао је Ненад Танасијевић, председник Универзитетског спортског савеза Крагујевца.

Фото галерија: