Вече три уметника у Универзитетској галерији

У дану када је академик Љубомир Симовић промовисан у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу, у Универзитетској галерији приређено је вече које је објединило три уметности: поезију, музику и вајарство и три ствараоца чија дела превазилазе оквире националне културе.

Композицију Зорана Христића на стихове Љубомира Симовића - „Десет обраћања Богородици Тројеручици Хиландарској“, писану за два хора, четири солисте и клавијатуру, крагујевачка публика имала је прилику да, по први пут, чује синоћ у Универзитетској галерији. Уз видео запис премијерног извођења поменуте композиције, која је публици представљена на Светосавској академији 28. јануара 2007. године на Коларцу, приказан је и документарни филм „Краљ, флаша, кентаур “, снимљен по књизи есеја о сликарима и вајарима академика Симовића, а посвећен академику Николи Коки Јанковићу. Никола Јанковић, вајар и такође почасни доктор Универзитета у Крагујевцу, на жалост није могао да присуствује овој вечери, али је својим срцем и вајарским делима био у Универзитетској галерији.
Многобројна крагујевачка публика провела је остатак вечери уз коктел и разговор са Љубомиром Симовићем, који је истакао да „без изграђеног система вредности не само да није могуће напредовати, него није могуће ни опстати. Универзитет у Крагујевцу обнавља оно без чега нема ни опстанка ни напретка – свест о вредностима“.

Фото галерија: