Одржан 8. Ректорски форум Југоисточне Европе и Западног Балкана

Универзитет у Сарајеву био је домаћин 8. Ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана који је одржан 30. и 31. маја 2024. године. Ректорски форум окупља 29 универзитета из региона, а посвећен је унапређењу сарадње између универзитета и јачању гласа академских институција у овом делу Европе. На 8. Ректорском форуму Југоисточне Европе и Западног Балкана учествовало је 54 представника са 21 институције, укључујући 8 ректора и 12 проректора. Универзитет у Крагујевцу представљао је проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић.

Први дан Ректорског форума био је веома значајан и богат садржајем. Учесници су се фокусирали на будућност универзитета и радне активности Форума, укључујући и разматрање употребе истраживачке инфраструктуре на универзитетима. Током рада у радним групама, дискутовано је о многим аспектима, међу којима је најзначајнији коришћење и развој истраживачке инфраструктуре на универзитетима, што у великој мери има утицај на унапређење квалитета истраживања.

Учесници су расправљали и о новим иницијативама за чланство у Форуму, тако да ће се о новим члановима дискутовати и одлучивати на следећој Генералној скупштини, која је планирана да се одржи у септембру у Битољу, Северна Македонија. Овај састанак ће бити прилика да се Форум прошири и обогати новим члановима, што ће додатно ојачати његов утицај и значај у региону.

Један број универзитета се придружио чланству у мрежи Центара за напредне студије (CAS), па је овом приликом потписан и Споразум о регионалној мрежи CAS-a. Потписнице Споразума су Универзитет у Ријеци, Универзитет у Београду, Универзитет Црне Горе, Универзитет Св. Ћирил и Методије, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Приштини „Хасан Приштина“, Универзитет у Тирани и Универзитет у Љубљани.

Чланови Ректорског форума Југоисточне Европе и Западног Балкана сарађују на разним пројектима и активностима. Како би промовисали и продубили даљу сарадњу, Универзитет уметности у Београду, Универзитет у Крагујевцу и Alma Mater Europaea потписали су са Универзитетом у Сарајеву Меморандуме о разумевању.


Фото галерија: