Одржана панел дискусија – „Европа је наша кућа: Дигитализација и иновације“

Поводом обележавања Дана Европе у Крагујевцу, делегација Европске уније у Србији организовала је 04. јуна 2024. године дискусију „Дигитализација и иновације“ која је одржана у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу.

Пре почетка званичног дела скупа, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић примили су делегацију учесника панел дискусије коју су чинили: господин Мартин Клаукешеф II сектора операција - Делегација ЕУ у Републици Србији, господин Горан Ђурђевић, помоћник Министра за информисање и телекомуникације, господин Иван Ракоњац, извршни директор Фонда за иновације, и госпођа Марија Бушић, директорка маркетинга и комуникација у Иницијативи Дигитална Србија. Професор др Филиповић је у оквиру представљања Универзитета у Крагујевцу истакао значај постигнутих резултата на пољу истраживања и науке, као и међународне сарадње. Посебно је нагласио будуће наставне и пројектне активности које ће Универзитет спроводити. Ове активности не само да доприносе развоју академске заједнице, већ и ојачавају позицију Универзитета на међународној сцени кроз различите облике сарадње са другим образовним и научним институцијама.

По завршетку протоколарног састанка, ректор проф. Филиповић је у улози домаћина поздравио присутне у Свечаној сали Ректората у Крагујевцу у којој се окупио велики број младих како би узео учешће у дискусији која је део кампање „ЕВРОПА ЈЕ НАША КУЋА“.

Од краја априла текуће године, јавне дискусије на ову тему одржане су у Суботици и Новом Пазару, а кампања се наставља обележавањем Дана Европе у Крагујевцу, а потом у Ужицу и Нишу. Теме јавних дискусија су различите, од дигитализације и иновација до културне баштине и других, са циљем ангажовања академске заједнице, цивилног друштва, медија и свих заинтересованих за отворену дискусију на задате теме.


Фото галерија: