ИЗЛОЖБА „ЖИВОТ У СНАЗИ МОТОРА – МИХАИЛО МИКА БОРИСАВЉЕВИЋ“

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у понедељак 20. маја, у 13.00 часова биће свечано отворена изложба „Живот у снази мотора – Михаило Мика Борисављевић“. Изложба се реализује у сарадњи Музеја рудничко-таковсог краја у Гоњем Милановцу и Универзитета у Крагујевцу.

Изложба је посвећена животу и раду Михаила Борисављевића који, поред тога што је био професор Машинског факултета у Београду, светски је признат стручњак у области моторне и аутомобилске индустрије. Михаило Борисављевић је по сопственим нацртима конструисао први српски тркачки мотоцикл МБ-125. Са професором С. Добросављевићем пројектовао је и конструкцију за „Крушиков“ помоћни мотор за бицикл МО-1. Његов допринос развоју послератне аутомобилске индустрије је немерљив, као и допринос развоју науке из области мотора и возила. Више пута је био члан стручних комисија Савезног завода за стандардизацију Савезног и Републичког секретаријата за унутрашње послове. Поред тога је био члан Просветног савета СРС и Центра за моторе и моторна возила ДИТ-а, учествујући у решавању многих проблема у области мотористике.

Такође, био је учесник многих мото-трка и почасни аташе Краљевине Југославије на  Олимпијским играма 1936. године у Немачкој. Најзначајнија трка у његовој каријери је одржана у оквиру Првих међународних аутомобилских и мотоциклистичких трка на кружној стази око Калемегдана 1939. године. Михаило Борисављевић је један од оснивача Ауто мото савеза Југославије, Удружења историчара аутомобилизма основаног 2001. године у Београду, као и Југословенског друштва за моторе и возила ЈУМВ. Био је члан техничке комисије ФИМ, делегат при ФИА и члан жирија многих великих међународних трка.