Велико интересовање студената и средњошколаца за пројекат "Србија 3Д: платформа за дигитализацију непокретних културних добара Србије"

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у среду 10. априла 2024. године одржана је презентација пројекта "Србија 3Д: платформа за дигитализацију непокретних културних добара Србије" који је реализовао Електронски факултет у Нишу уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Током презентације руководилац пројекта, др Никола Стојановић са Електронског факултета у Нишу  посетиоцима је представио технички аспекти рада платформе.

Пројект који се реализује већ 6 година, чини презентација културне баштине у виртуелној реалности, тако да је присутна публика уз помоћ два пара ВР наочара могла виртуелно да посети Манастир Манасију, користећи мултиплејер мод, односно истовремено присуство два корисника у виртуелном простору.

Пројекти који промовишу дигитализацију културних добара су од изузетног значаја, јер омогућавају да се богатство културног наслеђа сачува и буде доступно широј јавности, чему говори у прилог посета великог броја крагујевачких студената и средњошколаца презентацији пројекта.  


Фото галерија: