Представљена едиција „Меморијал Драгослава Срејовића“ у Огранку САНУ у Нишу

Центaр за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу представио је пет зборника објављених у едицији „Меморијал Драгослава Срејовића“, 8. априла, у организацији Огранка САНУ у Нишу.

У Мултимедијалној сали Универзитета у Нишу, у организацији Огранка САНУ у Нишу, представљени су зборници радова са научних скупова посвећених академику Драгославу Срејовићу, поводом објављивања петог зборника под називом  Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност.

Зборник је, 2023. године, објавио Центaр за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњу са Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Уредник овог, као и претходног зборника  је академик Видојко Јовић, а уредник прва три зборника у оквиру едиције био је академик Никола Тасић, некадашњи управника Центра САНУ.

У име Огранка САНУ у Нишу, госте и учеснике програма поздравио је дописни члан САНУ Влада Вељковић. О раду Центра САНУ у Крагујевцу и разлозима оснивања Меморијала Драгослава Срејовића говорио је академик Милош Ђуран, управник Центра. Дописни члан САНУ Вујадин Иванишевић, сажето је представио богато и разноврсно  научно стваралаштво свог колеге, археолога Драгослава Срејовића, једног од најзначајнијих српских научника. Ненад Карамијалковић, етнолог и антрополог, директор Завода, представио је најновији зборник Драгослав Срејовић и мултидисциплинарност, који је међународног карактера. Др Мирослав Кочић, археолог,  оперативни уредник зборника говорио је о новим археолошким истраживањима на локалитетима у близини Раче и о оснивању и раду Центра за археологију „Драгослав Срејовић“ на Универзитету у Крагујевцу.

 


Фото галерија: