Отворена два позива у оквиру Програма Interreg Europe

Програм Interreg Europe подржава размену искуства у оквиру циљева Кохезионе политике ЕУ: Паметнија Европа, Зеленија Европа, Боље повезана Европа, Социјална Европа, Европа ближа грађанима и Боље управљање на регионалном нивоу. Корисници програма могу бити органи јавне управе као и организације релевантне за политику регионалног развоја (развојне агенције, приватне коморе, универзитети, невладине организације и др.). Програм је усмерен на препознавање добре праксе и размену искустава на пан-европском нивоу у циљу унапређења политика регионалног развоја.

У оквиру програма европске међурегионалне сарадње (Interreg Europe), у који се Република Србија заједно са осталим земљама кандидатима недавно укључила, објављен је трећи јавни позив за достављање предлога пројеката (рок за пријаву је 7. јун 2024).

Детаљи о  трећем јавном позиву могу се пронаћи на званичној страници позива. Од 15. до 18. априла биће организоване онлајн инфо-сесије о развијању предлога пројеката.

Поводом објављивања трећег позива организован је догађај за умрежавање потенцијалних корисника 20. и 21. марта 2024. у Антверпену (Белгија) (снимак догађаја је могуће погледати на линку).

У периоду од 20. марта до 7. јуна 2024 партнери из земаља кандидата могу се укључити и у текуће пројекте првог и другог позива програма Interreg Europe. Информације о овом рестриктивном позиву се налазе на линку доступном овде. За укључење потребно је ступити у контакт са представницима текућих пројеката који су већ назначили да желе да укључе партнере из земаља кандидата (понуде су доступне на линку). У вези са овим позивом је планиран онлајн информативни семинар 9. априла 2024 где ће бити одговорено на питања о начину пријаве, као и о умрежавању 7 нових земаља и њиховом укључивању у текуће пројекте (пријава је доступна на линку).

Додатне информације о позивима, као и презентације са инфо-дана који је организован за потенцијалне кориснике у Републици Србији су доступне на следећем линку.

Министарство за европске интеграције ће средином априла у сарадњи са Програмом организовати инфо-дан за заинтересоване подносиоце пријава. Информације о инфо-дану биће доступне на следећем линку као и на веб-сајту Министарства за европске интеграције.

За додатне информације можете контактирати jelena.djorgovic@mei.gov.rs и ivana.davidovic@mei.gov.rs.