Одржан Дан науке и иновација на Универзитету у Крагујевцу

Универзитет у Крагујевцу, уз подршку Града Крагујевца и Регионалне привредне коморе Крагујевац, био је домаћин једанаестог по реду Дана науке и иновација, који је одржан у уторак, 26. марта 2024. године у Ректорату Универзитета у Крагујевцу.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, у сарадњи са Фондом за иновациону делатност, Фондом за науку и Центром за промоцију науке, у оквиру пројекта „Србија земља науке, земља иновацијаˮ, организује дане науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који оне носе за нашу земљу.

Присутне су у име домаћина поздравили ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, проректор за иновације и развој проф. др Владимир Сенић, као и Јелена Павић, члан Градског већа за здравство и социјалну заштиту и господин Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац.

У име Министарства науке, технолошког развоја и иновација присутне је поздравио Владимир Радовановић, помоћник министра науке, технолошког развоја и иновација у Сектору за  иновације, трансфер технологије и технолошки развој, који је том приликом представио систем подршке који је успостављен на државном нивоу и који је доступан свима који се баве науком, научноистраживачким радом и иновацијама.

У оквиру Дана науке и иновација представљени су и програми подршке Фонда за иновациону делатност и Фонда за науку, као и пореске олакшице намењене онима који се баве развојем иновација и истраживањем.

Присутни професори, истраживачи и студенти имали су прилику и да се упознају са примерима добре праксе у области науке и иновација, као и да чују више информација о Такмичењу за најбољу технолошку иновацију.

Дан науке и иновација омогућио је посетиоцима свеобухватни приступ информацијама од значаја за развој њихових научноистраживачких и пословних идеја, пружио им је прилику да се умреже са релевантним стручњацима и мотивисао их да се и даље баве науком и научноистраживачким радом и да резултате свог рада комерцијализују користећи доступне ресурсе.


Фото галерија: