ОРНАМЕНТИМА ОБАСЈАНА ПРОШЛОСТ - Отварање изложбе у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у среду 27. марта, са почетком у 12.00 часова биће отворена изложба Орнаментима обасјана прошлост, аутора Милована Арсића, академског сликара.

Изложбу чине табле орнамената српских средњовековних манастира које је на теренским истраживањима и бележењима пресликао Милован Арсић, по наруџбини Музеја примењене уметности. Изложба Орнаментима обасјана прошлост, Библиотеке Факултета за образовање учитеља и васпитача (Учитељског факултета) представља ревитализацију претходних изложби проширену орнаментима који раније нису излагани. Комплетна поставка је омаж професору Арсићу који је својим вишедеценијским радом оставио неизбрисив траг на генерације учитеља и развој самог Факултета.

МИЛОВАН Б. АРСИЋ (1927-2000) рођен jе у Опарићу. Студирао на Академији ликовних уметности у Београду, где је завршио постдипломске студије на одсеку за фреску и мозаик. Био је члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а, професор на Педагошкој академији, касније Учитељском факултету, и Факултету примењених уметности у Београду. У области ликовног стварања прво се афирмисао као илустратор. Илустровао је више од 130 књига и школских уџбеника а неколико година радио је као професионални илустратор у Недељним информативним новинама. Из његовог сликарског опуса издвојила су се дела “У славу Пикаса” и “Ратник мира” која несумњиво припадају општој баштини савременог српског сликарства.