Промовисан зборник „Достигнућа у радијационој онкологији рака плућа“

Промоција зборника „Достигнућа у радијационој онкологији рака плућа (Advances in Radiation Oncology of Lung Cancer“ - треће издање, Springer 2023.) одржана је 27. фебруара у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу одржана је промоција двотомног зборника „Достигнућа у радијационој онкологији рака плућа“ (https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-34847-1). У Зборнику су представљена најновија истраживања у радијационој онкологији као изузетно важном терапијском модалитету у лечењу карцинома плућа.

У име организатора, скуп је поздравио академик Милош Ђуран, управник Центра. Захваливши ауторима Зборника на прилици да се ово капитално дело представи на Универзитету у Крагујевцу, он је истакао вишеструку актуелност теме обрађене у Зборнику, с обзиром да су карциноми плућа изузетно чести у нашој земљи, чак су и први по смртности од карцинома, на глобалном нивоу.

Проф. др Бранислав Јеремић, уредник Зборника, представио је ауторе монографије, референтне научнике из САД-а, европских земаља и Србије, међу којима су и светски најзначајнија имена из области онкологије. Проф. др Бранислав Перин, запослен у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици, представио је поглавља Зборника и указао да ова монографија није само извор, већ и полазна тачка за даља научна истраживања.

У представљању монографије учестоваво је и проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, као један од аутора, указујући на неопходност интердисциплинарног приступа у лечењеу онколошких и других болести.

Теме представљене у зборнику изазвале су велико интересовање публике и подстакле их на дискусију. Представљање Зборника завршено је музичким програмом у извођењу џез музичара Аце Пејчића.   


Фото галерија: