Одржано предавање из области физике високих енергија

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, др Милош Ђорђевић, научни саветник Институтa за нуклеарне науке ”Винча” одржао је предавање под називом „Физика честица: од Хигс бозона до терапије зрачењем“, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 22. фебруара.

Поздравну реч, у име организатора, упутио је академик Милош Ђуран, управник Центра, а проф. др Ненад Филиповић, ректор, представио је научну биографију предавача.

Др Милош Ђорђевић, научни саветник Институтa за нуклеарне науке ”Винча”,  института од националног значаја за Републику Србију, који је у склопу Универзитета у Београду, одржао је предавање које се односи на област једне од најзначајнијих научних дисциплина савремене физике, познате такође и под називом физика високих енергија. Представио је најзначајнија достигнућа експеримента CMS када је у питању откриће и проучавање особина Хигс бозона, као и најновије резултате потраге за физиком изван Стандардног Модела. Посебан акценат био је на алгоритмима за реконструкцију догађаја и системима за прикупљање података у реалном времену. Предавање је завршено представљањем нових метода терапије зрачењем за које се очекује да буду примењене у блиској будућности, као што је радијациона терапија FLASH.

Предавање „Физика честица: од Хигс бозона до терапије зрачењем“ привукло је пажњу академске јавности, посебно из Института за физику и Института за информационе технологије, као и професора Факултета медицинских наука.


Фото галерија: